Select Page

FRIZURE KROZ ISTORIJU - sa nastave na predmetu Nega kose, prva godina, smer Makeup artist

Frizure kroz istoriju

Frizure kroz istoriju se menjaju vrlo zanimljivim i šarenolikim tokom. Istorijski razvoj frizerske umetnosti doveo je do toga da mnoge frizure toga doba i dalje žive medju ljubiteljima estetike. Stari Egipat, Grčka, Rim, renesansa ali i barok stvorili su temelj za stvaranje novih načela. Tajna lepote starih Egipćana ogleda se u njihovom doživljaju života. Veoma su vodili računa o nezi lica i kose. Vodili su se principom zavodljivosti koju je pratila egzotika mirisa sa nekim neobičnim frizurama. Zbog okrenutosti božanstvu težili su nekom savršenstvu i izuzetno su bili opsednuti higijenom. Veliku pažnju davali su frizerskoj umetnosti koju je karakterisalo pletenje, šišanje, brijanje kose ali i korišćenje perika. Frizure kroz istoriju uvek imaju uticaj nekog bliskog ili sličnog prostora.

Grčka je kroz istoriju bila inspiracija svih tekovina. Posebnu naklonosti su prema njima imali Rimljani koji su mnoge stvari uzeli iz antičkog doba. Grčku karakteriše velika elegancija koja je bila usmerena da iskaže moći ženske lepote. Tu moć su zapravo činili mali delići skupljeni od kreatora toga doba. Od ljudi koji su živeli za stil i lepotu. Na osnovu ovih saznanja i činjenica, i ovaj čas na predmetu Nega kose bio je usmeren na frizure kroz istoriju. Svako od studenata je imao zadatak da pronadje frizuru iz odredjenog doba i da na modelu odradi istu. Bilo je dozvoljeno korišćenje odredjenih ukrasnih elemenata ukoliko je za to i bilo potrebe. Na slikama možete videti različite frizure kroz istoriju koje su po svom izgledu bile izuzetno zahtevne sa posebnim ukusom za lepo.

Tema “frizure kroz istoriju” je u studentima probudila želju za kreativnošću i stvaranjem. Vratiti se u neka davna vremena i kreirati frizure iz tog doba je za njih veoma zanimljivo iskustvo. Naravno, za spravljanje frizura su se koristile sasvim drugačije naprave i materijali. Današnje frizure je veoma lako kreirati uz pomoć alata i struje. U glavnom se to radi alatima koji emituju toplotu. Nekada, npr., se kosa uvijala mašicama koje su se zagrevale u žaru i na taj način dobijale lokne.

POGLEDAJTE VIŠE O MISS SRBIJE U TELEGRAFU

andjelija-rogic013

POGLEDAJTE JEDAN OD PREDMETA NA NASTAVI NEGE KOSE

na predmetu nega kose

POGLEDAJTE VIŠE O CRTANJU KOSTURA

crtanje kostura