Select Page

MEKI I TVRDI ŽULJEVI - četvrti čas na kursu medicinskog pedikira

Meki i tvrdi žuljevi

Polaznici kursa za medicinski pedikir su pohađali četvrti čas po redu. Tema na času su bili meki i tvrdi žuljevi. Žulj je zadebljanje rožastog sloja pokožice kojae nastaje na mestu gde se vrši trenje ili pritisak ( pritisak na nogama). Nastaje na stopalu uglavnom usled stalnog trenja mekog tkiva, gde sa jedne strane pritisak vrši obuća, a sa druge strane kost. Žulj je jasno ograničeno zadebljanje kože, žućkaste boje sa tvrdom i veoma osetljivom centralnom zonom.

 

Mogu da bole manje ili više zavisno od pritiska koji se vrši na njega. Bol može da se povećava čak i na promenu atmosferskog pritiska. Žulj se obrađuje prvo širokim skalpelom, pokretima od sebe ka ka kolenu pacijenta, praveći male zarez. Ako postoji centralni deo koren – nukleus, tada se koriste i male cangle za obradu. Sve žuljeve posle obrade dobro dezinfikovati, staviti lek. Uvek proveriti pritiskom našeg prsta na žulj ( preko vate ) da li je bol nestao ili se umanjio.

 

Vrste žuljeva:

  • Helloma durum – Prepoznaje se po tamnoj boji, zadebljanju i tvrdim naslagama poznat kao tvrdi žuljevi

  • Helloma moles – Mekani žulj, nalazi se između prstiju, obično su beličaste bolje, vlažni su.

  • Helloma millare – Sitni žulj, nalazi se na jabučici stopala i peti.

  • Helloma neurovaskulare – Oni se nalaze na nervima i kapilarima, jako su bolni i lako može doći do upale ili infekcije.

  • Helloma vaskulare – Žulj sa kapilarom koji je pod stalnom upalom, a ponekad može biti septičan.

  • Žulj ispod nokta

  • Žulj na čuklju

Uzroci nastanka žuljeva je suvišno znojenje nogu, tesna i neudobna obuća, pad svodova metatarsaglije i nepravilan položaj malog prsta.

 

NAUČITE PROFESIONALNO OTKLANJANJE ŽULJEVA

SVE O MEDICINSKOM PEDIKIRU