+381607237853 akademija.purity@gmail.com

REŠENJE HIPERTONUSA - sa nastave na kursu Masaža II nivo

Rešenje hipertonusa

Polaznici kursa Masaža II prošli su temu: rešenje hipertonusa. Pod hipertonusom se podrazumeva napetost mišića vratnog, ramenog i lumbotorakalnog dela. Ta mesta su bolno osetljiva na dodir i ogrančena pokretima u segmentu gde se javio bol. Kao uzroci nastanka navode se: loše držanje tela, pognut položaj tela pri radu, dugotrajno sedenje ili stajanje, cervikalni i lumbalni sindrom, spondiloza, loš uticaj strujanja hladnog vazduha na mišiće pri izlaganju promaji ili naglim promenama spoljašnje temperature prelaskom iz toplog okruženja u klimatizovanu prostoriju, loše i neudobno spavanje na neodgovarajućem ležaju, slabost trbušnih mišića i mišića zahvaćenog segmenta, neadekvatna sportska aktivnost sa preteranim naporom, prehlada i neadekvatno odevanje.       

U stresnim situacijama naše telo proizvodi znatno veću količinu hormona stresa, adrenalina. Adrnalin ima zadatak da podigne nivo odbrane našeg organizma pa dovodi do pojačanog lučenja ostalih hormona, ubrzava rad srca a mišiće dovodi u stanje napetost radi odbrane. Iz tog razloga čovek u stesnim situacijama zauzima gard položaj, gde su mišići u konstantnoj napetosti koja je za samog subjekta neprimetna, a takođe nije pod uticajem njegove volje. Leđa su blago pogrbljena, rameni pojas napet ,a ruke često stisnute u pesnice. Upravo taj položaj dovodi do hipertonusa. Rešenje hipertonusa se ogleda u masaži a uz to i toplotnom procedurom. Kao što je parafin ili toplo mineralno blato. Koje akumulira i odaje toplotu. Zagrejano blato se nanosi na segment , tako zagrejano blato stimuliše bolju prokrvljenost i protok limfe se poboljšava i postižemo rešenje hipertonusa.

Na segmentu na kom je aplikovano blato se dodaje folija i dodatno se utopljava pešikirom ili elektronskim ćebetom. Ostavlja se oko 15 minuta. Nakon toga mišići su bolje ishranjeni i lakše je izmasirasti jer su relaksirani. Nakon masaže od 20 minuta , radi se ultra zvuk , koji dodatno razbija spazam i miogeloze koje su najčešće kada je hipertonus u pitanju. Uz ultra zvuk se koristi kontaktno sredstvo u vidu gela , to može biti fastum gel, diklofen ili bio koji antireumatik koji ima efekat hladjenja. Rešenje hipertonusa je uspešno u seriji od 5 masaža. Na tri nedelje se rasporede masaže. Prve nedelje 1 masaža , druge nedelje jos 2 i treće nedelje jos 2.

POGLEDAJTE VIŠE O KRATKIM I UREDNIM NOKTIMA

uredni nokti
OVDE

POGLEDAJTE VIŠE O HRANLJIVOJ MASKI

hranljiva maska
OVDE

POGLEDAJTE VIŠE O OSVEŽENJU LICA MASKOM

osveženje lica maskom
OVDE