+381607237853 akademija.purity@gmail.com

PRVI TRAGOVI MASAŽE - do samih korena civilizacije

Prvi tragovi masaže

 

Prvi tragovi masaže sežu do samih korena civilizacije. 

Istraživanja pokazuju da je masaža primenjivana u dalekoj prošlosti u južnoj Africi, Egiptu, Vavilonu, Asiriji, Indiji, antičkoj Grčkoj i Rimu… Ajurvedska svedočanstva iz devetog veka pre naše ere govore o primeni masaže, dok podaci iz starog Egipta ukazuju na to da se masaža primenjivala još u 12. veku pre naše ere. U svim jezicima sama reč masaža ima slično značenje. Na francuskom glagol masser znači utrljavati; arapska reč mass znači dodiriva$, pipa$; na sanskritu je to reč makch; na hebrejskom mašež znači opipavanje, dok na grčkom masso znači stiskanje rukama; u latinskom massa znači pritiskanje prstima. Masaža s utrljavanjem različitih eteričnih ulja ili masti bila je poznata i u staroj Grčkoj. Još je Homer opisivao da je Ciceja mazao Odiseja različitim eteričnim mastima.

Prvi tragovi masaže u terapeutskom smislu potiču od Herodonasa, Hipokratovog učenika, za lečenje raznih istegnuća. Iz drevne Grčke masaža je preneta u drevni Rim. Galen je mnoge probleme mišića tretirao masažom. Masaža je u drevnom Rimu primenjivana u medicinske, ali i u vojne i sportske svrhe, kao i u svakodnevnom životu. Rimljani su negovali hedonizam i sve što je donosilo ugodnost i prijalo čulima. Za razliku od drevne Grčke i Rima, u Evropi masaža nije bila u širokoj upotrebi sve do početka 19. veka. Bez obzira na drevno poreklo ove metode, naučno objašnjenje njenog dejstva na ljudski organizam nije postojalo sve do druge polovine 19. veka, kada dolazi do pravog procvata primene masaže. Osnivačem savremene terapeutske masaže smatra se ruski lekar Zabludovski, koji je sproveo istraživanja o primeni i dejstvu masaže, govoreći o njenom doprinosu terapiji i o tome kada je treba primenjivati.

Prvi tragovi masaže poznati kao švedska masaža su predstavljeni od strane Dr. Mičeal početkom 19. veka u SAD. U Britaniji 1894.god. osnovana je Udruženje profesionalnih masera. 1934.god. menja naziv u Udruženje ovlašćenih fizioterapeuta. Uvođenjem raznih električnih tretmana upotreba masaže je počela da nestaje iz tradicionalnih škola fizioterapeuta. U današnje vreme masaža je sve popularnija i vraća se u bolnice i lečilišta. Terapeu$ koji primenjuju masažu damas uživaju poštovanje koje i zaslužuju. Kvalifikovani terapeut prolazi kroz temeljnu obuku iz anatomije i fiziologije. Potrebne su godine iskustva da bi se razvile osetljivost i kompetetnost.

POSTANI PROFESIONALNI MASER

masaža vlasišta

KLIKNI OVDE

UNAPREDI SVOJE ZNANJE PROFESIONALNOG MASERA

bolje varenje

OVDE