Select Page

PROŠIRENI KAPILARI - sa nastave na prvoj godini smera Estetičar-kozmetičar

Prošireni kapilari

Prošireni kapilari ili telangiektazije su trajno prošireni i vidljivi sitni krvni sudovi u površnim slojevima kože. Ispoljavaju se u vidu linearnih, tačkastih i zvezdastih crvenih ili ljubičastih promena, promera od 0,5 do 1 mm. Prošireni kapilari se mogu javiti na bilo kojim delovima
tela, ali se najčešće vidjaju na licu, oko nosa, obrazima i bradi. Hormonski faktori povećavaju sklonost ka nastanku proširenih kapilara, često se javljaju u toku trudnoće, uzimanja oralnih kontraceptiva, terapije hormonima ili u pubertetu. Izlaganje Suncu i UV zračenju oštećuje male krvne sudove u površnim delovima kože, takodje uzrokuje nastanak proširenih kapilara naročito na izloženim delovima kože, licu i dekolteu.
Druga oboljenja kože, a najčešće, karakterišu se pojavom uočljivih linearnih i zvezdastih proširenih kapilara na koži lica.  Prošireni kapilari na licu mogu biti manifestacija drugih navedenih oboljenja. Ako se javljaju izolovano, vidljivi su kao sitni crveni linearni ili paukoliki crtež, najčešće oko nosa i na obrazima. Prošireni kapilari se javljaju češće kod osoba svetle puti, koje su bile duže izložene sunčevom zračenju. UVA zraci su odgovorni za oštećenje kapilara na koži lica kod osetljivih osoba. Zbog svega navedenog je osnovna preventivna mera sprečavanja njihove pojave, izbegavanje izlaganja Suncu, korišćenje krema sa zaštitnim faktorima SPF 30+, nošenje šešira.
Na akademiji za estetiku i kozmetologiju Purity postoje tretmani nege kože sa proširenim kapilarima koji se rade sa nanotehnološkim preparatima Purity. U pitanju je Vitamin C koji jača zidove krvnih sudova i unosimo ga putem elektroforeze, takođe za kućnu negu lica preporučujemo Purity toniranu dnevnu kremu koja u sebi sadrži zaštitni faktor SPF 50 i štiti kožu lica, vrata i dekoltea od štetnih UV zraka. Osobe koje imaju problem proširenih kapilara bi trebale redovno štiti i negovati svoju kožu i to primenjivati u kućnoj nezi koju preporučuje kozmetičar i naravno redovno dolaženje na tretmane nege kože kako bi se problem umanjio.

POGLEDAJTE VIŠE O VEŽBAMA ZA LICE

vežbe za lice

POGLEDAJTE VIŠE O REFLEKSOLOGIJI STOPALA

refleksologija stopala

POGLEDAJTE KAKO NASTAJU STRIJE

kako nastaju strije