Select Page

NEGA MLADE KOŽE - sa nastave na predmetu Primenjena kozmetologija II

Nega mlade kože

Studenti prve godine smera Estetičar kozmetičar učili su kako izgleda nega mlade kože. U današnjem vremenu osobe ženskog pola počinju da se šminkanju već u radim tinejdžerskim godinama. Svakodnevnim nošenjem šminke narušavamo mekoću i elastičnost kože. Nega mlade kože je bitna od samog početka korišćenja šminke. Šminka lošeg kvaliteta može zapušiti pore na licu. Zapušene pore rezultiraju pojavom akni i mitisera. Pojačano lučenje sebuma u pubertetskom dobu dodatno pogoršava ovo stanje. Napretkom tehnologije i znanja šminka postaje sve bezbednija za korišćenje. Tečni puderi postaju sve prozračniji, lakši za nošenje i ne zapušavaju pore. Međutim, nega mlade kože je otežana pogrešnim odabirom pudera koji nisu za svakodnevnu upotrebu.

Tečni puder se bira prema tipu i potrebi kože. Postoje više vrsta pudera a neki od njih su za masnu, suvu, mešovitu, mladu i zrelu kožu i ostalo. Takođe mogu biti u čvrstom i tečnom stanju pa i u vidu pene. Laganu pokrivenost ćemo lako dobiti korišćenjem male količine tečnog pudera. Ukoliko ga nanosimo tapkanjem sunđerom pokrićemo nedostatke u jednom tankom sloju. Nega mlade kože započinje skidanjem šminke. Veliki broj adolescentkinja ima lošu naviku da ne skida šminku pred spavanje. Ili ukoliko to i čini, skida je samo vlažnim maramicama. Ukoliko je skidanje šminke samo površinsko pore ostaju zapušene tokom čitave noći. Na taj način se stvaraju akne i mitiseri koji se mogu inficirati ili upaliti. Samo dubinskim čišćenjem lica temeljno čistimo i pore. To činimo nekim penušavim sredstvom – sapunom ili gelom i ispiramo mlakom vodom.

Nakon pravilno uklonjene šminke dodatno čistimo tonikom i nanosimo hranljivu kremu. Hranljiva krema ne sme biti teška i sa previše ulja. Ona mora biti lagane teksture na bazi vode. Nega mlade kože se ne može održavati samo čišćenjem lica i korišćenjem krema. Ishrana i način života su veoma bitan faktor. Velike količine brze hrane, šećera i alkohola mogu dodatno pogoršati stanje kože i nastanak akni i mitisera. Nedovoljna količina sna i stres takođe loše utiče na kvalitet kože. Osam sati sna je potrebno kako bi se pravilno odvijali svi procesi u organizmu pa i na koži. Bavljenje sportom, konzumiranje zdrave hrane i velike količine vode mogu obezbediti negovanu kožu na duži period. Nega mlade kože je veoma važna kako bi se njen kvalitet održao i u zrelom dobu.

POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA KLINIČKI PREGLED KOŽE

pregled kože

POGLEDAJTE KAKO DELUJE PILING OD KAFE

DSCN7328