Select Page

Nega kose posle farbanja

Nega kose posle farbanja

 

Blistava, sjajna i zdrava kosa oduvek je predstavljala jedan od najvećih atributa ženske lepote a kvalitetnu kosu možete imati ako je nega kose posle farbanja dobra. Osim što privlači pažnju okoline, negovana kosa je takođe i odraz stanja u organizmu (više o nezi kose klikom OVDE). Međutim negovan izgled može da se promeni farbanjem i pojavom ispucalih i iskrzalih vlasi.
– ne menjajte boju kose često, ne više od jednom mesečno, jer u suprotnom možete poremetiti strukturu dlake;
– bez saveta stručnjaka ne svetlite kosu više od tri tona;
– nikada ne koristite kolor šampon i trajnu farbu u isto vreme;
– smanjite na minimum upotrebu fena i pegle za kosu;
– izbegavajte upotrebu češljeva sa oštrim zupcima i gumice za vezivanje;
– redovno kratite krajeve i koristite kvalitetnije i odgovarajuće preparate za negu;
– obavezno i treći dan nakon farbanja operite kosu.

Pre svega, kosu je potrebno negovati od samog početka. Pravilno pranje i češljanje kose (više o tome klikom OVDE) je osnovni korak ka negovanoj i zdravoj kosi. Prvo što treba da uradite je da kosu pravilno raščešljate i razmrsite krajeve i čvorove. Nikada ne budite grubi prema vašoj kosi, jer agresivno korišćenje češlja ili četke može dovesti do lomljenja kose, a samim tim i do oštećenja.Treba izbegavati amonijak, nekvalitetne boje za kosu, nekvalitetne šampone i ostala jaka sredstva za pranje kose zato što svojim dejstvom mogu da upropaste kosu na duže vreme.
Pored spoljne nege oštećenoj kosi možete da vratite sjaj koristeći medicinske proizvode koji sadrže fosfor, fitin, natrijum, pantenol i druge elemente, koji ne samo da jačaju nervni sistem, već imaju i blagotvorne efekte na farbanu kosu. Pravilna i redovna ishrana svakako utiče na kvalitet kose. U svakodnevnoj ishrani treba imati optimalne količine: vitamina, proteina, belančevina, omega-3 masnih kiselina, biotina, kalcijuma, cinka, gvožđa i karotena.

 

Osnovna namena hranljive maske, pakovanja za kosu, jeste da prehrani koren kose nakon svih zlostavljanja kojima ih današnja žena podvrgava (pogledajte čime još možete oporaviti vašu kosu klikom OVDE). Boja, kiselina, hidrogen, lakovi, sušenje fenom,duvanski dim, izduvni gasovi, stres, ultraljubičasti zraci sunca. Svi ovi faktori negativno utiču na našu kosu. Koristeći kozmetičke proizvode različitih proizvođača kosu možete obmoviti, ojačati i nahraniti. Takođe hranljive maske za kosu (pogledajte čime još možete negovati kosu klikom OVDE) možete napraviti sami kod kuće, koristeći svakodnevne proizvode i lekovito bilje iz najbliže apoteke.

Recept za pripremanje maske za farbanu kosu
Pomešajte jednake delove maslinovog ulja i meda. Med sadrži vitamine i daje kosi sjaj, a maslinovo ulje vraća kosi neophodnu vlažnost i daje joj sjaj.
Nanesite smesu na kosu, počevši od krajeva ka korenu. Prekrijte kosu plastičnom kesom i dobro je uvežite, a potom je, preko kese, uvijte u topli peškir. Ostavite smesu 30 minuta da deluje, a zatim kosu isperite i dobro šamponirajte. Ovaj tretman je odličan i za sedu kosu i za najbolje rezultate je dobro ponavljati ga jednom nedeljno.

O nezi kose i stilizovanju frizura možete sve naučiti na kursu za PROFESIONALNOG FRIZERA a više o tome klikom OVDE