Select Page

NAJBOLJI PRIRODNI IZVORI KOLAGENA

Najbolji prirodni izvori kolagena

Najzaslužniji za lepu, elastičnu kožu i mladolik izgled, su proteini, kolagen i elastin. Iako ih najčešće koristimo u obliku krema, mogu se pronaći i u svakodnevnim namirnicama, koje su najbolji prirodni izvori kolagena.

Kolagen je potrebno nadoknađivati već nakon 25. godina života. Tada proizvodnja novih ćelija polako opada, koža postaje manje elastična i vidno stari. Neka istraživanja su pokazala da se posle 25. godine života 1,5% kolagena iz kože izgubi svake godine.

Osim smanjivanja nivoa kolagena, starenje kože biće vidljivo i zbog:

– boravka na suncu
– opuštanja mišića lica
– izloženosti toksinima
– loše ishrane
– premalo unete tečnosti.

Mnoge ‘anti-aging’ kreme sadrže ovaj protein, ali delovanje je u ovom slučaju lokalno, a stvarna uloga je mnogo šira – uz vezivno, hrskavičavo i koštano tkivo, čini potporu celom telu. Zato promena ishrane može pomoći očuvanju zdravlja celog tela.

Namirnice koje čuvaju elastičnosti kože i koje se preporučuju su: zeleno povrće, crveno voće i povrće, omega masne kiseline, ćuretina, namirnice od soje, citrusno voće.

Omega masne kiseline

Ova vrsta kiselina pomaže da koža postane glatka i elastična. Masne kiseline su odgovorne za održavanje zdravlja ćelijske membrane i služe kao zaštita od spoljnih uticaja. Ove kiseline omogućavaju eliminaciju toksina. Namirnice bogate omega masnim kiselinama su: ribe: losos, tuna, skuša i sardine morski plodovi: kamenice orašasti plodovi: bademi, semenke lana, orasi.

Povrće tamno zelenih listova – preporučuje se: spanać, kupus, kelj, blitva, brokoli, špargla.

Crveno voće i povrće

U crvenom voću i povrću pronaći ćete dobar izvor likopena. On pojačava antioksidantno delovanje i proizvodnju kolagena. Preporučuju se: paradajz, cvekla, crvena paprika, crvena jabuka, repa, šargarepa, jagode, lubenice, citrusi.

Ćuretina

Sadrži veliku količinu proteina, a posebno je poznata po karnozinu koji uz kolagen usporava proces starenja kože. Nedostatak karnozina opustiće kožu i stvarati one bore koje najviše mrzimo – oko usana i očiju.

Proizvodi od soje

Osobe koje su postale vegetarijanci najčešće se hvale kako im je koža postala elastičnija i lepša. Konzumiranje soje i tofua može da nadoknadi 6% kolagena tokom samo šest meseci. Soja sadrži fitoestrogene i genistein koji podstiču proizvodnju kolagena.

Hrana koja podstiče stvaranje kolagena

Postoji mogućnost da uzimate kolagen u hrani, ali možete uzimati i ostale minerale koji će podsticati proizvodnju kolagena. Hrana bogata mineralima je: magnezijum: spanać, badem, avokado, gvožđe: višnje, tofu, celovite žitarice, aminokiseline: jagnjetina, svinjetina, svež sir
cink: jagnjetina, školjke, sočivo i jaja

Dodaci ishrani s kolagenom

Dodaci ishrani koji sadrže veliku količinu kolagena mogu biti zamena kolagena iz hrane. Oni se mogu naći u obliku tableta, kapsula ili sirupa. S obzirom na to da se kolagen ne koristi samo za zdravlje kože, ove dodatke možete pronaći na policama proizvoda za pomoć kod artritisa, izgradnje mišića ili mršavljenja. Savremena kozmetika omogućava i ubrizgavanje kolagena putem injekcija u usne ili kožu. One čine kožu napetom, a usne punijim.

KURS ZA NUTRICIONISTU

kurs za nutricionistu

NAMIRNICAMA DO ZDRAVE I LEPE KOŽE

namirnicama do lepe kože