Select Page

Nadogradnja noktiju - sve o metodama nadogradnje

Nadogradnja noktiju – sve o metodama nadogradnje

 

Nadogradnja noktiju – sve o metodama nadogradnje koje su neophodne da poznajte da bi bili upoznati sa svim načinima kvalitetne nadogradnje.Prva i najstarija metoda nadogradnje i oblikovanja noktiju je bila njihova popravka akrilom. Kasnije, u saradnji sa zubotehničkim laboratorijima, razvijena je odgovarajuća supstanca za popravku prirodnih i nadograđenih noktiju. Na početku su proizvedene mase ili smole sadržale više od 15% kiselina. To je bilo štetno za nosivu površinu nokta i za kožu. Cilj celog istraživanja je usmeren na poboljšavanje kvalitete smole tj. uklanjanje akrilne i metakrilne kiseline. Smole koje se trenutno koriste sadrže (ili ne sadrže uopšte) vrlo male količine kiseline i dokazano je da nemaju nikakav negativan uticaj na površinu nokta.
Akrili sadrže umrežene monomere koji grade 3D strukturu sa svojstvima velike čvrstoće i fleksibilnosti. Zato su nokti prekriveni akrilom čvršći, trajniji, otporniji i fleksibilniji.
Za razliku od Gel tehnike, akril (nešto više o AKRIL tehnici klikom OVDE) je vrlo sofisticirana tehnika koja zahteva stručnu obuku, dosta treninga, ulaganja i znanja u oblasti izrade noktiju. Tehnika se sastoji od mešanja 2 dela – tekućeg (Monomera) i praška (Polimera). Akril se ne suši u UV lampi već u kontaktu sa vazduhom i nema neugodnog peckanja. Odnos Monomera i Polimera varira od preporuke samog proizvođača i kreće se u ondosu 1:1 ili 2:1.
UV
Gel
Gel (saznajte sve o nadogradnji noktiju klikom OVDE) je gusta viskozna akrilna masa. Suši se jedino pod UV lampom. I gel kao i akril je vrsta polimera ali sa drugačijom molekularnom strukturom. Nokti izrađeni UV gelom su ustvari akrilni nokti. Prilikom sušenja u UV lampi mogu da izazovu neprijatno peckanje prirodnog nokta.  Više o sušenja gela možete naći u ovom članku. Za razliku od akril tehnike, upotreba gelova je bitno jednostavnija i laksa za rad, bez neprijatnih mirisa, zbog čega se većina početnika opredeljuje za gel upravo iz tih razloga. Većina gelova se prilikom nanošenja ravnomerno raspoređuje čime olaksava i ubrzava rad.
Metoda nadogradnje Tipsama
„Tip“ u prevodu sa engleskog znači -kraj. Prve tipse su se pojavile u industriji noktiju polovinom 70-tih godina. Bile su jako tvrde i debele i kratko su trajale. Danas, savremene tipse napravljene su od plastike koje ne šteti zdravlju čoveka. Izrađuju se od akrilinitril-butadien-stirol za koji se ne zahteva sertifikat ni u jednoj državi sveta. Profesionalne tipse su jako tanke, ne lome se, mekane (za lakše turpijanje) i različitih formi.
Postoji mišljenje da tipsa (više o tipsama klikom OVDE) mora biti debela i čvrsta da bi nokti bili jači i duže trajali. Istina: Prirodni nokti moraju nositi težinu tipse i težinu materijala (gel ili akril) koji pri velikom sloju veštačkog materijal i nestručnim nanošenjem dobijaju izgled „lopate“ i u tom slučaju nokti nisu ženstveni, elegantni i lepi. Veštački nokti u zavisnosti od vrste nadogradnje moraju izgledati sto prirodnije (pogledajte ostale načine ukrašavanja klikom OVDE)
Nadogradnja veštačkih noktiju Tipsama se radi kod odgriženih, nepravilnih prirodnih noktiju ili ukoliko je potrebno više produžiti nokat. Sa tipsama Akrilom ili UV gelom postiže se savršeno prirodan izgled vešta.

Sve ove tehnike možete savladati na kursu Nadogradnje noktiju sa nail art-om a više o tome klikom OVDE