Select Page

MASKA ZA FILM - ispit iz predmeta Filmska šminka II, studenti druge godine smera Makeup artist

Maska za film

Studenti druge godine smera Makeup arst imali su ispit iz predmeta Filmska šminka II a tema je bila maska za film. Njihov zadatak bio je da kreiraju čitavu masku starca. Maska se sastojala od veštačke kose, brade, brkova, kao i od masnica, efekata postarivanja i ostalo. Na ovom ispitu studenti su pokazali sve što su naučili do sada na predmetu Filmska šminka II. Maska za film mora biti verodostojna originalu kojem pokušavamo da se približimo tokom rada. Pre samog početka moramo imati jasno zamišljenu sliku kako želimo da glumac ili glumica izgleda. Izgled glumca je najčešće jasno definisan po scenariju i planu snimanja. Reditelj je u konstantnom dogovoru i saradnji sa majstorom. Često se scenario i zamišljena ideja menjaju direktno na snimanju. To zavisi od toga kako maska za film pristaje glumcu i odgovara karakteru lika. Majstor šminke ima zadatak da prepozna najbolju verziju maske koja će se naći na filmu. 

Studenti su započeli rad sa nanošenjem perika, brada i brkova. Oni spadaju u vlasuljarstvo bez kojeg ni jedan majstor šminke nije potpun na filmu ili pozorištu. Perike, brade i brkovi se izrađuju od prirodnih dlaka na specijalnoj podlozi. Prirodna kosa se upliće i priprema kako bi bila dovoljno gruba i oštra za rad. Tokom rada prirodne dlake razdvajamo i vezujemo u malim čvorićima svaku dlaku posebno. To radimo na tilu koji je zategnut na postolju za izradu. Ovako izrađene perike, brade i brkovi izgledaju veoma prirodno i realno. Nanosimo ih specijalnim lepkom – mastiksom, na lice. Najčešće su ovi delovi maske specijalnlo izrađeni po meri glumca. 

Maska za film se nastavlja nanošenjem specijalnih efekata. Uvećavali smo određene delove lica, a deo na kojem se to najčešće čini je nos. Specijalnim efektima smo izrađivali akne, bradavice, mladeže, kraste i ostalo. Takođe, koristili smo tehnike postarivanja koje se rade smo bojama tj. senčenjem i prosvetljavanjem lica na određenim mestima. Takođe smo koristili specijalnu crnu i žutu boju za bojenje zuba. Maska za film se može kreirati satima u zavisnosti od uloge koja se tumači u filmu. Zadatak majstora šminke je da verno dočara masku gledaocima i prenese atmosferu filma. 

POGLEDAJTE VIŠE O TOME KAKO SE PRAVI BRADA

DSCN4855

POGLEDAJTE KAKO SE PRAVE OPEKOTINE

DSCN7691