Select Page

KAKO SE PRAVI BRADA - sa nastave na predmetu Filmska šminka II

Kako se pravi brada

Studenti druge godine smera Makeup artist učili su kako se pravi brada. U pitanju je nastava na predmetu Filmska šminka II. Na ovom predmetu studenti, pored specijalnih efekata, uče i osnove vlasuljarstva.  Vlasuljar je majstor-zanatlija koji pravi perike (vlasulje). Perika (vlasulja) kao predmet spada u proizvode primenjenih umetnosti. Svrstava se u oblast kostimografije, gde se kategoriše kao jedan od pomoćnih umetničkih zanata. Vlasuljari su ranije perike pravili isključivo od prave kose ali se danas prave i od veštačkog, sintetičkog, materijala. Najkvalitetnije i najskuplje su perike koje se prave od prirodne kose i to ručno. Svaka vlas se malim čvorićem ručno poveže za potku dok se napravi perika, da pokrije celu glavu. Vlasuljari su ranije imali svoje radionice (zanatlijske radnje) gde su pravili perike. Danas vlasuljari imaju svoje samostalne umetničke radionice ili rade u preduzećima, gde se perike proizvode u serijskoj (masovnoj) proizvodnji.

Kako se pravi brada – načini izrade

Brada se može praviti na više načina. Jedan od njih je iscrtavanje brade šminkom. To se može raditi sitnim tačkicama ili linijama. Ova metoda se koristi za statiste koji se u kadru vide na velikoj razdaljini. Ovakva vrsta šminke ne može biti u krupnom planu, osim ako nije precizno i profesionalno izrađena. Sledeća metoda je lepljenje usitnjenih dlačica. Na slikama možete videti upravo ovu metodu. Ona se koristi kada u sceni imamo bradu od par dana. Usitnjenje, prirodne dlačice se nanose na pripremljenu podlogu. Podloga tj. koža se priprema specijalnim lepkom koji će zadržati dlačice. Kontrola oblika ovakve brade se teško postiže, tako da je uvežbanost veoma bitna.

Kako se pravi brada – vlasuljarska metoda

Vlasuljarskom metodom bradu izrađujemo u jednom komadu. Na specijalnoj mrežici vezujemo svaku dlaku zasebno. One se vezuju veoma sitnim čvorićima. Usklađujemo boju kose glumca sa bradom. Ovakve brade se najčešće izrađuju namenski za neku ulogu ili scenu. Ona se može koristiti iznova i iznova uz održavanje. Lepi se specijalnim lepkom koji je bezbedan za kožu a zadržava bradu na mestu tokom svih sati snimanja. Veoma je bitno napraviti bradu koja potpuno realno imitira prirodnu kako bi scena, kadar ili fotografija bili što realniji. 

POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA NASTAVA FILMSKE ŠMINKE

DSCN6720

POGLEDAJTE VIŠE O SMERU MAKEUP ARTIST

DSCN4567