Select Page

MASAŽA LEĐA - nastavna jedinica na kursu za kozmetičare

Masaža leđa na kuru za kozmetičare

 Po planu i programu kursa za kozmetičare jedan od segmenata koji se uče je i masaža leđa. Masaža dolazi sa istoka. Osnovni pojam masaže govori da ne treba rešavati posledice, nego uzroke nastanka problema. Ukazuje na osluškivanje unutrašnjosti tela, usmerava pažnju na disanje, prirodni tretman sinhronizovanja svog spoljašnjeg i unutrašnjeg bića. Stari Egipćani su još 4000. god. p.n.e. koristili parfeme i znali za aromaterapiju i masažu aromatičnim uljima. Masaža je povezana sa kineziterapijom, disanjem, unosom hrane, tečnosti, čajeva, kombinuje se sa svim kompatibilnim metodama. Psihologija i socijalna komunikacija su od izuzetnog značaja u masaži. Prvi organ sa kojim komuniciramo u masaži je koža. Koža ima zaštitnu ulogu, ima ulogu percepcije, termoregulacije, disanja tela.

Masaža leđa u organizmu izaziva niz lokalnih i opštih reakcija. U tim reakcijama ucestvuju svi organi i tkiva, a ne sme se izostaviti ili bar napomenuti ljudska psiha, i narocito nervni sistem. Subjektivno osećanje dejstva masaže sastoji se u prijatnom osećanju nastale toplote koje je prisutno kako u toku tako i po završetku masaže. Nije retko da klijent po završetku masaže primeti izvesnu zamorenost koju obično 2 ili 3 sata nakon masaže zameni prijatan osećaj svežine. Iz tog razloga je izuzetno bitno da masaža bude pravilno dozirana jer u suprotnom klijent se nakon tretmana oseća umorno, izmučeno i neretko sa bolovima u mišićima. Masaža leđa može izazvati blagi bol koji je normalan i poželjan u koliko se radi o klijentu koji je na tretmanu terapijskom masažom, te bol ukazuje o kom stepenu ostećenja ili mišićnog zamora se radi. Tada je bol koristan u proceni daljeg tretmana ili kontraindikacije za dalje tretmanske masaže. 

Suvise energična i nepravilno dozirana masaža leđa na klijentu koji je došao samo radi relaksacije dovšće pored osećanja bolova i izlomljenosti, zamor i pogoršanje raspoloženja. Mogu nastati i reaktivne promene u predelu obolelog mesta koje je predozirano masažom ili reaktivne promene u organizmu. Masažom se ubrzava cirkulacija tečnosti u organizmu i do 8 puta, pa u koliko je još nepravilno dozirana može pokrenuti npr. bubrežne kamence ili dovesti čak do pojave krvarenja kod žena mimo menstrualnog ciklusa. Masaža leđa oslobađa me od nagomilanih epidermalnih ljuspica, od zaostalog sekreta lojnih i znojnih žlezda. Masažom se sa površine kože odstranjuju bakterije, poboljšava sekrecija lojnih i znojnih žlezda. Potrebno je imati na umu da se masažom uprljane kože povećava mogućnost infekcije.

POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA JEDNO OD PREDAVANJA NA OVOM KURSU

DSCN7474

POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA ČIŠĆENJE LICA