+381607237853 akademija.purity@gmail.com

KAKO DA NEGUJETE KOŽU POSLE SUNČANJA?

Kako da negujete kožu posle sunčanja

Posle sunčanja koži je potrebna intenzivnija nega. Posvetite joj malo vremena i vratite izgubljenu svežinu i blistavost.

U periodu kada smo se vratili sa letovanja i odmora, preplanula koža bledi i umesto da zadrži blistavu bronzanu boju, postaje umorna, isušena i na njoj se vide tamne mrlje. Pojavljuju se nove bore, a postojeće su sve vidljivije. Koža izgleda umorno, peruta se, iritirana je, opuštenija, dolazi do pucanja kapilara… Sve ove promene posledica su štetnih sunčevih zraka, koji oštećuju DNK kože, čime ćelije postaju disfunkcionalne, prestaju sa proizvodnjom kolagena i elastina, što je posebno problematično, imajući u vidu da se oštećene ćelije teško obnavljaju. Stoga je koži posle leta neophodna dodatna nega kako bi se oporavila, a ten zablistao i u jesenjim danima. Najvažniji zadatak u tom periodu jeste povratiti balans vlažnosti i masnoća u koži i tretirati nastale promene i oštećenja.

Hidratacija

Tokom vrelih letnjih dana koža gubi vlažnost. Dehidratacija je jedan od osnovnih uzroka umornog i izboranog lica. Da biste bili sigurni da ste koži obezbedili dovoljno vlage, dva puta dnevno nanosite hidrirajuće preparate, a bar dva puta nedeljno hidratantnu masku. U zavisnosti od tipa kože, odaberite preparate za hidriranje u obliku gela, losiona ili guste kreme. Kožu nahranite iznutra, tako što ćete unositi dovoljno tečnosti. Pored vode pijte i blage biljne čajeve, poput kamilice, koja ima umirujuće dejstvo.

Intenzivni serumi

Intenzivni tretmani koji utiču na smanjivanje znakova fotostarenja kože, podrazumevaju korišćenje seruma ili koncentrovanih emulzija. Preparati koji sadrže antioksidanse, dragoceni su u smanjenju oštećenja kože uzrokovanih suncem. Recimo, vitamin C poboljšava tonus kože, ublažava zapaljenja i pojavu bora, pa je uvođenje preparata koji sadrže ovaj vitamin u redovnu upotrebu, po završetku leta više nego preporučljivo.

Vitamin E zajedno sa vitaminom C štiti epiderm od UV zračenja, a takođe ima antioksidantno dejstvo i ubrzava regenerisanje kože. Retinoidi (sintetički vitamin A) široko su prihvaćeni kao efikasan anti-age tretman, zato što podstiču obnavljanje ćelija i stimulišu proizvodnju kolagena. Međutim, neke od nuspojava korišćenja derivata vitamina A jesu iritacija i preosetljivost na sunce. Stoga je jesen idealan period za korišćenje preparata sa retinoidima, kada je sunce blaže, a vazduh još nije previše suv. Preporučuje se da upotreba retinoida bude usklađena sa savetima dermatologa.

Kada je koža dehidrirana, njena zaštita u borbi protiv slobodnih radikala i štetnih faktora iz životne sredine veoma je slaba. Da biste pojačali vlažnost i nivo njene zaštite, odaberite serum koji sadrži hijaluronsku kiselinu, čija je efikasnost i naučno potvrđena. Ona praktično deluje kao magnet za vlažnost i „zaključava“ vodu u ćelijama kože, čime kreira idealnu sredinu za zdravu i lepu kožu. Lipidi, kao što su linoleinska kiselina, ceramidi, masti iz avokada, štite vašu kožu i pomažu joj da ojača.

TRETMAN ZA DEHIDRIRANU KOŽU - sa nastave na kursu za kozmetičara

VIDI OVDE

POSTANI I TI PROFESIONALAC ZA NEGU I LEPOTU KOŽE - UPIŠI STUDIJE NA SMERU ESTETIČAR - KOZMETIČAR

dermatoskopija

VIDI OVDE

ZNAČAJ VODE ZA ESTETSKI IZGLED I PREVENCIJU STARENJA KOŽE

značaj vode za estetski izgled tela

PROČITAJ OVDE