+381607237853 akademija.purity@gmail.com

RAZLIKA IZMEĐU DNEVNE I VEČERNJE ŠMINKE - saveti i trikovi profesionalnih šminkera

Razlika između dnevne i večernje šminke

Iako naizgled nebitna, razlika između dnevne i večernje šminke je toliko velika da su ovo praktično dva različita načina šminkanja. Naravno koriste se isti kozmetički proizvodi i postupak nanošenja proizvoda je isti, ono što se razlikuje kod dnevne i večernje šminke je izbor tehnike šminkanja, intenzitet i odabir boja.

Kao i mnogo drugih tipova šminke, ključnu ulogu u razlici dnevne i večernje šminke igra svetlo. I tokom dana, svetlo kojim je Vaše lice izloženo razlikuje se od ambijenta do ambijenta. Uglavnom su to različita fluoroscentna i veštačka osvetljenja, ali bitan faktor ima i dnevno svetlo koje direktno ili u vidu refleksije, utiče na osvetljenost ambijenta.

Zato se u dnevnom šminkanju uglavnom koriste svetle i pastelne boje. One će pri svakom datom osvetljenju davati realan izgled korišćenih boja, pa po intenzitetu treba da budu daleko nežnije od večernje. I pritom treba voditi računa da osobe sa svetlijim očima (plave, zelene) imaju rumeniju kožu, pa kod senčenja treba koristiti boje sa crvenkastim i ružičastim podtonovima, dok kod osoba sa tamnijim očima (braon, crne), senke koje imaju narandžasti podton. Ovako će šminka izgledati skladnije tonu kože, i ukoliko nije intenzivna, delovati prirodnije. Kod dnevne šminke treba izbegavati šimer, šljokice i štras pogotovo ako znamo da će šminka biti fotografisana. Ovo može dati utisak prenašminkanog lica ali i dovesti do nepravilnog rasipanja svetlosti na fotografiji.

Ono što može dati intenzivniji izgled dnevne šminke jeste svakako ruž za usne, gde opet treba izbegavati ljubičaste ruževe, zlatne i tamne tonove braon.

Kod večernje šminke delimično ili potpuno odsustvo dnevne svetlosti i na izgled šminke utiče samo veštačko ambijentalno svetlo. Ovo daleko olakšava posao jer možemo pretpostaviti osvetljenje i izuzeti varijacije u intenzitetu dnevne svetlosti. Ova šminka stoga treba da bude jača po intenzitetu, čak ni kod nežnijih varijanti treba koristiti crnu za naglašavanje dubine šminke. Kod večernje šminke gliteri i šimeri su i preporučeni, jer će hvatati svaki višak svetla iz okoline i davati odličan kontrast tamnim senkama za oči.

Iako su oči naglašene u večernjoj šminki, izbor ruža treba da izostavi bež i nude tonove, da se usne ne bi izgubile u nedostatku osvetljenja. Ukoliko se ipak teži ovim nijansama, treba uraditi outlining ili ombre tehniku sa nekoliko nijansi tamnijom olovkom.

 

POGLEDAJTE VIŠE O EDITORIJALU SA VALENTINOM VUČIĆEVIĆ

valentina vučićević

OVDE

POGLEDAJTE VIŠE O BODY PAINTU ZA POČETNIKE

body painting za početnike

OVDE

POGLEDAJTE VIŠE O EDITORIJALU CHANCE MODELA

Jelena3

OVDE