Select Page

Crni čaj

Crni caj

Crni caj ima veoma dugu tradiciju i jos kako dugu listu lekovitih svojstava. Zahvaljujuci svojim kvalitetima to je ubedljivo najpopularniji i najprodavaniji caj u zemljama zapadnog sveta iako se u sferi herbalne medicine zeleni caj intenzivnije propagira.

Crni caj je u stvari tamniji “rodjeni brat” zelenog caja jer i jedan i drugi poticu sa iste biljke ciji je latinski naziv Camellia sinensis. Ova dva srodnika imaju jos jednog “brata” kojeg englezi takodje rado piju. Njegovo je ime “white tea” (beli caj). O tome da li ce od listova biljke Camellia sinensis nastati crni, zeleni ili beli caj odlucuje proizvodjac caja primenom razlicite vrste obrade.

U tom procesu jedan od najbitnijih faktora je stepen fermentacije (oksidacije). Crni čaj je u potpunosti fermentirao i tako dobio tamnu boju i prodorno bogat ukus.

Zatim, u odnosu na svoju “braću” on sadrzi i najveci nivo kofeina sto znaci da se izmedju ostalog, proizvodi od listova koji rastu na vrhu biljke.  Iz tog razloga ne moze se u globalu govoriti o tome koliko kofeina sadrzi jedna soljica crnog caja ali u svakom slucaju dosta manje od jedne soljice kafe.Sirom sveta konstantno se vrse ispitivanja na temu lekovita svojstva crnog caja na osnovu cijih rezultata se na prvom mestu istice blagotvorno dejstvo na nas kardiovaskularni sistem. Redovno ispijanje crnog caja sprecava zacepljenje arterija koje dovodi do infarkta srca i mozga. Najveća razlika između zelenog i crnog čaja je u količini kofeina koje poseduju. Što je duža fermentacija čaja to je veća količina kofeina u njemu. Upravo je to razlog zbog kog se mnogi odlučuju za crni čaj umesto za kafu kada im je potreban kofein.Kofein koji se nalazi u crnom čaju utiče na koru velikog mozga, zahvaljujući čemu bolje shvatamo stvari i brže povezujemo misli. Uz pomoć kofeina u crnom čaju lakše se uči, pamti, komunicira, dok se smanjuje osećaj umora i pospanosti.Osim pomoći pri obavljanju intelektualnih radnji, kofein u crnom čaju utiče na rad mišića i na reflekse, što je posebno značajno za sportiste i za osobe kojima su (na primer zbog posla) važne brze reakcije.

 

 

NAUČITE TEHNIKU NANOŠENJA TRAJNE ŠMINKE KAPAKA

Permanent make up eyebrows

NAUČITE JAPANSKO ISCRTAVANJE OBRVA