+381607237853 akademija.purity@gmail.com

ATLETSKO STOPALO

Atletsko stopalo

Atletsko stopalo je gljivična infekcija stopla koja obično počinje između prstiju na nogama. Obično se javlja kod osoba koje često i dugo nose zatvorenu obuću u kojoj se noga znoji i ne može da diše te se tako stvara odlična klima za razvoj gljivica na nogama.

Naziv je simboličan jer najčešće pogađa sportiste tj. osobe koje dobar deo dana provode u patikama u kojima se mnogo znoje. Atletsko stopalo je zarazna bolest. Da biste je izbegli ne hodajte bosi po javnim prostorijama kao što su bazeni, fitnes centri, svlačionice i slično. Ne koristite tuđi peškir i ne pozajmljujte obuću.

Za lečenje atletskog stopala potrebna je upornost i pravi lek za gljivične infekcije. Znak da imate atletsko stopalo je ljuspasta crvena ospa između prstiju na nogama. Koža je iritirana, pecka i svrbi. Najgore je obično čim se izujete. Tada se pored fizičkih neprijatnosti koje sami osećate, širi i neprijatan, specifičan miris nogu. On je produkt gljivične infekcije i najčešće kažemo da ima miris sira. Ponekad se po koži pojave plikovi i ranice.

Ovo gljivično oboljenje prouzrokuje trajnu suvoću stopala, koža se prvo ljušti na tabanima a zatim se pojava proširi i sa strane stopala. Infekcija može zahvatiti samo jedno ili oba stopala, a može se proširiti i na ruke. Ukoliko vam nokti na nogama promene boju, postanu žućkasti ili smeđi i zadebljali, znači da se gljivica proširila i na njih. Infekcija sa vaših stopala na žalost može da se proširi na druge delove tela: ruke, nokte, prepone.

Preventiva kod atletskog stopala:

–  stopala uvek da budu suva, posebno deo između prstiju

– posle tuširanja obavezno prosušite stopala

– redovno menjajte čarape koje treba da budu pamučne

–  kada birate obuću, birajte udobnost, a ne modu

–  zaštitite svoja stopala na javnim mestima

– negujte svoja stopala, najbolje je da stavljate talk

– ne delite obuću ni sa kim

Lečenje gljivica na nogama nije lak zadatak i traje namanje 4 nedelje. Ukoliko ste problem zapustili možda ćete morati uzimati i oralnu terapiju u vidu antifugalnih tableta. Takođe treba koristite razne antigljivične sprejeve za stopala.

NEGA STOPALA TOKOM LETA

stopala

VIDI OVDE

NAUČITE DA RADITE MEDICINSKI PEDIKIR

pedikir

VIDI OVDE