+381607237853 akademija.purity@gmail.com

ALOJA VERA I NJENE BLAGODETI

Aloja vera i njene blagodeti

Aloja vera (lat. Aloë barbadensis Miller; A. vulgaris Lam.) je biljka iz porodice Asphodelaceae.  Takozvana, obična aloja ima rozetu sabljastih, špicastih listova sa testerastim ivicama, iz čije sredine izrasta cvetna drška koja se završava u vidu žutih ili crvenkastih cevolikih cvetova sakupljenih u grozdaste cvasti. Aloja vera i njene blagodeti poznate su još iz vremena drevnog Egipta.

Alojin sok sadrži dve vrste aktivnih sastojaka. U površinskim slojevima lišća, nalazi se prva aktivna materija aloje, žuti sok – lateks ili mleko, koji ima purgativno i holagogno delovanje i koristi se kao laksativ u farmaciji.

Druga aktivna materija aloje nalazi se u dubljim slojevima listova, kao providna želatinozna masa, aloje vera gel, koja sadrži:

 • Biostimulativne supstance: Vitamine: A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E i folnu kiselinu.
 • Minerale: (više od 20); gel sadrži Mg, Mn, Zn, Cu, Cr, Ca, K, Fe.
 • Polisaharide: imunomodulatori (pomažu kod AIDS-a, karcinoma, imunoloških poremećaja),
 • Antioksidanse: imaju protivupalno, antibakterijsko i antivirusno delovanje.
 • Aminokiseline: ljudskom organizmu su neophodne 22 aminokiseline koje su neophodne za izgradnju belančevina. Gel Aloe obezbeđuje 20 ovih aminokiselina. Ono što je još važnije je da ovaj gel obezbeđuje svih osam esencijalnih aminokiselina koje nije moguće proizvesti u ljudskom organizmu i koje se zbog toga moraju unositi hranom.
 • Enzime: (16 enzima) iz grupe proteaza, amilaza, lipaza i celulaza (pomaže varenje belančevina, ugljenih hidrata, masti i celuloze),
 • Sterole
 • Antrahinone
 • Mono i polisaharide: glukozu, manozu, hijaluronin i dr,
 • Lignine
 • Saponine

Ukupno delovanje aloje pripisuje se sinergističkom delovanju svih komponenti koje ulaze u njen sastav, a primena aloje u kozmetologiji smanjuje gubitak vlage kod normalne kože, deluje kao humektans, kao agens za revitalizaciju i popravku estetskog izgleda kože, kao UV filter zahvaljujući sadržaju antrahinona. Povećava elastičnost i zategnutost kože i upijanje vlage kod suve kože (humektantno dejstvo).

Ekstrakt Aloje, sa izvanrednim višestrukim dejstvom na kožu, hidrira, regeneriše, pomaže očuvanje balansa vlažnosti u koži, stimuliše cirkulaciju, zateže i podmlađuje. Pomaže u borbi sa infekcijama i podstiče samoisceljujuće funkcije kože, leči opekotine i druge iritacije. Njen ekstrakt koristi se nakon dermoabrazije, kada je potrebno ubrzati proces epitelizacije.

Aloja vera gel može se koristiti za tretiranje manjih ogrebotina, ranica, opekotina, suve kože, ugriza insekata, za ovlaživanje i poboljšanje opšteg stanja kože.

Aloja jača otpornost organizma, povećava imunitet, sprečava infekcije, otklanja zamor i iscrpljenost, reguliše san i povećava nivo energije.

Kao sredstvo za detoksifikaciju, čisti digestivni trakt i vrši oslobađanje organizma od raznih vrsta toksina.

Kao antioksidans, aloja neutrališe slobodne radikale koji oštećuju ćelije u organizmu. Kao analgetik, smanjuje bolove, a kao antiflogistik, aloja deluje protiv svih zapaljenja: respiratornog, urinarnog, gastrointestinalnog trakta, kao i na upale zglobova, mišićnog tkiva, itd. Aloja ima i laksativno dejstvo tj. reguliše stolicu i to nije sve, takođe poseduje antimikrobno dejstvo što podrazumeva da deluje antibakterijiski, antivirusno i antifungalno.

Spektar blagodetnih dejstava aloje na ljudski organizam je veliki, jer je aloja hranljiva biljka za svaku ćeliju ljudskog organizma, a kada je ćelija zdrava, onda je otporna i sposobna da izvrši sve funkcije koje joj je priroda dala.

 

MINERALI ZA POBOLJŠANJE KVALITETA KOŽE

alfa-lipoinska kiselina

VIDI OVDE

KAKO LEČITI OPEKOTINE

VIDI OVDE

PREPARATI ZA ZAŠTITU OD SUNCA

PREPARATI ZA ZAŠTITU OD SUNCA

VIDI OVDE