+381607237853 akademija.purity@gmail.com

Kako lečiti opekotine?!

Kako lečiti opekotine

Kako lečiti opekotine je pitanje koje nam svima padne na pamet u nekom trenutku života, jer skoro da nema čoveka koji se bar jednom nije na nešto opekao. Ono što predstavlja problem, pored bola, je to što je opečena koža idealna sredina za razvoj bakterija. Opekotine prve kategorije su blage, zahvaćena je manja površina i površinski sloj kože. Koža je crvena, bolna, topla i blago otečena. Ove opekotine spontano prolaze u periodu (3-5) dana. U slučaju opekotina druge kategorije, oštećeni su epidermis i površinski sloj dermisa. Koža je crvena, vlažna, sa plikovima i jako bolna. Ove opekotine zahtevaju poseban tretman koji podrazumeva sprečavanje razvoja infekcija. One spontano zarastaju posle 10-15 dana, a na mestu opekotine ostaje pojačana pigmentacija koja se postepeno gubi. Kod oba stepena opekotina možete koristiti lekove iz kućne apoteke. Vrlo često mogu poslužiti i namirnice koje imate u kući. U svakom slučaju pružanje prve pomoći je odlučujući faktor u efikasnosti lečenja opekotina. Evo nekih preporuka za ublažavanje posledica opekotina:

HLADNA VODA – pod mlaz hladne tekuće vode stavite opečeno mesto i pustite da voda teče oko pola sata. Ovaj postupak je od ključnog značaja, da bi  naredna sredstva mogla brže i bolje da zaleče opekotine. Ali nikako nemojte koristiti led jer će to samo pogoršati stvar.

HLADNO MLEKO – umočite dva parčeta tkanine u hladno mleko. Jedno izvadite i stavite na povređeno mesto, pustite da deluje 15 minuta, potom sklonite to parče i ponovo ga ubacite u mleko, a izvadite drugo koje se natapalo pa stavite na opekotinu i njega uklonite posle 15 min. Postupak ponavljati sat vremena. Mleko je veoma delotvorno jer sadrži mlečnu kiselinu koja smanjuje crvenilo i upalu, a ujedno i umiruje kožu.

JABUKOVO SIRĆE – u posudu stavite istu količinu vode i sirćeta, natopite peškir, ocedite i stavite na opečeno područje. Sirće deluje kao antiseptik i pomaže u sprečavanju infekcija. Telu vraća PH ravnotežu i ublažava osećaj peckanja.

JOGURT je najpoznatije sredstvo protiv opekotina. Naročito ga često koriste oni koji su izgoreli na Suncu na plaži. Stavite na ugroženo mesto veću količinu, držite  neko vreme i osetićete da bol nestaje.

BELANCE ublažava bol i čini da rana brže zaraste i sprečava nastanak plikova. Bogato je kolagenom, pa obnavlja kožu. Stavljati na opekotinu da prenoći. Postupak ponavljati dok se koža ne zaceli.

MED sadrži prirodne sastojke koji će delovati dezinfekciono i antibakterijski i pomoći će bržem zaceljenju kože.

ALOE VERA – opekotinu premazati gelom aloe vera. Ljudi koji imaju srčane probleme treba da izbegavaju ovaj lek protiv opekotina.

KAJSIJA ublažava svrab i ljuštenje kože.

Ovo su samo neke od preporuka za lečenje blažeg stepena opekotina.

BALAYAGE TEHNIKA POSVETLJIVANJA KOSE - IDEALNA ZA PROLEĆE I LETO

PROČITAJTE OVDE

LEPI, DUGI I OSLIKANI NOKTI SU UVEK U TRENDU - NAUČI I TI TEHNIKU NADOGRADNJE NOKTIJU SA NAIL ARTOM

KLIKNI OVDE