+381607237853 akademija.purity@gmail.com

AKUPRESURA POMAŽE KOD GLAVOBOLJE

Akupresura pomaže kod glavobolje

Da biste se rešili manjih tegoba, preporučujemo da koristite neke principe tradicionalne kineske medicine. Jedan od tih principa je i akupresura. Akupresura pomaže kod glavobolje, bola u vratu, leđima i mnogih drugih tegoba. Ona će vam pomoći i da povratite vitalnost, ali, pre svega, da ostvarite dublji kontakt sa svojim telom i svojim potrebama.

Dovoljna su dva-tri minuta pritiskanja prstima (za akutne probleme potrebno je ponoviti tri-četiri puta dnevno). Tako se, bez invazivnih tehnika, ponovo uspostavlja energetska ravnoteža, harmonija između tela i uma. Pritisak prstima treba da bude čvrst, i po pravilu bolan. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, masažu radite u pravcu kazaljke na satu, ako u tački koju masiramo nedostaje energija, a u suprotnom pravcu ako je obrnut slučaj. Međutim, za masažu tipa „uradi sam“ dovoljno je da prst lagano pokrećete zdesna nalevo.

Akupresura je zabranjena u trudnoći, zatim, ukoliko neko ima bakterijsku ili virusnu upalu ili bilo koju vrstu upale regiona koji se tretira, kao i u slučaju groznice.

Kako da rešite neki od najčešćih zdravstvenih problema pomoću akupresure objašnjava doktor Predrag Mugoša, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, akupresurolog i sportski lekar.

Umorne oči

Pritiskajte određene tačke na licu

  1. U Kini se smatra da stimulacijom ovih tačaka možemo sprečiti kratkovidost. U toj zemlji deca uče ove pokrete još u osnovnoj školi. Tradicionalan naziv za ove tačke je „bistar pogled“. Akupresura ovih tačaka pomaže da održimo zdravlje očiju. Da biste tačno odredili tačke koje ćete pritiskati, stanite ispred ogledala i gledajte pravo ispred sebe: tačke se nalaze iznad i ispod oka, u liniji sa zenicom.
  2. Da bi se odagnale tegobe sa očima, možete pritiskati i spoljni deo. Ako se bol u očima javlja zajedno sa glavoboljom u predelu slepoočnica, pritiskajte obod slepoočnica držeći usta otvorena.
  3. Luk iznad obrva podseća na ribu koja iskače iz vode. Na kineskom se najviša tačka u obrvama zove „leđa ribe“. Ako imate upalu oka, kao što je konjunktivitis, pritiskajte tu tačku.

Mučnina i bol u grlu

Tačke su na ruci

  1. Akupresura ove tačke na pulsu, blagim kružnim pokretima, otklanja mučninu. Oslobađa grudni koš i propušta energiju do stomaka: dok mučnina i nagon ka povraćanju preokreću prirodni tok energije iz stomaka (koji „guraju“ hranu ka gore), stimulacija uspostavlja prirodni tok probave. Ovu tačku pritiskajte i ukoliko ste pojeli nešto teško.
  2. Pritiskanje „male barice“ (tačka na malom prstu) olakšava probleme sa grlom i kašalj. Tačka koju treba masirati je sićušna i tačno određena. Nalazi se na spoljnom uglu nokta malog prsta. Ova tačka se masira i ukoliko dojite, jer ćete imati više mleka.

Umorni ste, a muči vas nesanica

Tačke su ispod vrata

  1. Umor i bolovi u gornjem delu tela? Ili patite od glavobolje? Tačka koju treba stimulisati nalazi se tačno na sredini ramena, na takozvanom velikom pršljenu (osetićete je ako bradu priljubite ka grudnom delu). Reč je o vrlo važnoj energetskoj tački. Jer, ona se nalazi na jednom od dva meridijana koji nisu simetrični (s leve i desne strane tela), već se nalaze na vertikalnoj osi koja seče figuru. Tačnije, nalazi se na meridijanu koji ide od donjeg dela leđa do glave, kroz koji prolazi energija „jang“.
  2. Ako osećate nervozu i napetost bez nekog očiglednog razloga, ili patite od nesanice, a ne želite da uzimate sredstva za smirenje, masirajte dve simetrične tačke u dnu vrata („rameni zdenac“). Brzo će vam se povratiti smirenost i spavaćete kao beba.

Za ozbiljnije tegobe obavezno potražite pomoć lekara – akupresurologa

STUDIJE ZA WELLNESS I SPA TERAPEUTA NA AKADEMIJI PURITY

wellness i spa

VIDI OVDE

YUMEIHO TERAPIJA

yumeiho-terapija

VIDI OVDE