Select Page

ZAŠTO SE ŽENE ŠMINKAJU - neverbalna komunikacija sa okolinom

Zašto se žene šminkaju?

Zašto se žene šminkaju? Nekima od nas savršenstvo u fizičkoj pojavi je pojam lepog, nekima od nas male nesavršenosti su ono što nas čine lepim. Bez obzira zadovoljne ili ne svojim izgledom, žene de facto imaju potrebu da se šminkaju. Neke češće od drugih, ali čak i one koje kažu „ja se nikada ne šminkam“, kažu da „stave malo tena i maskare“ s vremena na vreme. Kao makeup umetnik i kao muškarac koji se ne ulepšava dekorativnom kozmetikom, pokušao sam u razgovorima sa svojim mnogobrojnim klijenkinjama da saznam više o ovoj potrebi nežnijeg pola da unapredi svoj fizički izgled.

Zašto se žene šminkaju?

Međutim, pronići u ovu potrebu je jako teško jer je to krajnje individualna potreba žene. Tri psihologa konsultovana po ovom pitanju ističu povezanost samopouzdanja i nošenja šminke. Nije to samo proces pokrivanja nedostataka i isticanja kvaliteta, to je za većinu žena ritual. Izgledati bolje, znači i osećati se bolje. To ne mora značiti nužno skrivanje nedostataka fizičke prirode, prema mr. Sc. Karin Kuljanić, psihoterapeutkinje na KBC Rijeka, šminka je vid komunikacije. Kada se žena našminka da bi se predstavila ozbiljnije ili urednije, i taj ustiak i postigne njen osećaj samoostvarenosti i samopouzdanja neće izostati.

Zašto se žene šminkaju?

Ona pravi vezu scenske šminke sa dnevnom. Ističe kako je glumcu potrebna šminka da „uđe“ u ulogu i pomaže mu da se saživi sa ulogom, pa tako lakše komunicira sa publikom i prenosi poruku. Pri tom primećuje da sličan odnos imaju žene na oporavku u njenom kliničkom centru. Navodi da i one koje se gotovo nikada ne šminkaju, pri otpustu iz bolnice imaju potrebu da bar u jednom potezu nanesu ruž ili sjaj za usne. Po rečima doktorke Kuljanić, žene se ovako pripremaju za nove životne uloge. Takođe ona primećuje da se tako briga za sopstveno zdravlje, ozdravljenje i odnos prema životu često „izgovaraju“ nanošenjem šminke na lice.

 

NAUČITE DA SE ŠMINKATE PROFESIONALNO

savršeno sređene obrve

ZNATE LI DA ŠMINKERI IMAJU NAJVIŠE KLIJENATA?

radionica šminkanja