+381607237853 akademija.purity@gmail.com

ZAŠTO SE VODA ZADRŽAVA U ORGANIZMU? - ishrana, kretanje, aktivnost

Zašto se voda zadržava u organizmu?

Mnogo faktora utiče na to da se u tkivu vašeg tela zadržava tečnost i da se ona sporije izbacuje iz organizma. Ovo su neki od glavnih uzroka edema.

Loša ishrana

Loša cirkulacija

Nedostatak kretanja i previše sedenja

Nedostatak ili višak nekih vitamina i minerala

Proširene vene

Stres

Menstrualni ciklus

Izloženost toploti predugo vremena

Alergije

Bolesti jetre

Bolesti srca

Bolesti bubrega

Problemi sa štitnom žlezdom

Određeni lekovi

Jedan od najčešćih uzroka je prevelik unos soli, odnosno natrijuma. Da ne bi dolazilo do ovog problema, u telu treba da postoji ravnoteža mikronutrijenata kao što su natrijum i kalijum.

Soli su elektroliti koji se u našem telu pretvaraju u jone i oni mogu biti pozitivni i negativni. Elektroliti imaju mnoštovo funkcija, uključujući i regulaciju izbacivanja vode iz organizma. Za ovo je posebno zadužen natrijum i njega ima dosta u kuhinjskoj soli. Sa druge strane, za izbacivanje urina i rad bubrega, neophodan je kalijum. Ukoliko imamo previše natrijuma u organizmu, a ne i dovoljno kalijuma koji bi regulisao njegovo izbacivanje, eto nevolje u vidu otečenih zglobova ,stomaka i par kilograma viška, iako niste mnogo jeli.

Višak soli je nešto u čemu mnogi od nas pogreše. Možda ne solite mnogo obroke koje spremate, ali neke mesne prerađevine i konzerve, a posebno grickalice, čipsevi i flipsevi imaju ogromnu količnu aditiva i pojačivača ukusa kao što je mononatrijum glutamat, a koji su užasno štetni.

Loša cirkulacija i kapilari su sledeći uzrok ovog problema. Zadržavanje vode može se desiti kada kapilari i njihovi tanani zidovi oslabe i kada se pritsak u njima promeni. Višak tečnosti tada kroz zidove kapilara bude ispušten u okolna tkiva.

Limfni sisitem takođe može da bude prepoterećen a simptom je, pogađate, zadržavanje vode i oticanje pojedinih delova tela.

Srčani problemi se mogu prepoznati po specifičnom oticanju. Kada ovaj organ ne radi kako treba, dolazi do promena u krvnom priritsku i ako je učestalo, do zadržavanja vode u nogama, oko zglobova a može se desiti i da se nakupi voda oko pluća, što se manifestuje stalnim kašljanjem.

Bubrezi su glavni u procesu izbacivanja vode iz organizma i ukoliko oni ne rade svoj posao kako treba, jasno je da će se voda zadržati.

Sve u svemu, hronično otiacnje nije nimalo naivan problem i nije samo estetske prirode već može biti i alarm za zdravlje. Ipak, ono što možete uraditi sami jeste promena onih navika koje su se u više navrata pokazale kao loše i primena nekih prirodnih lekova za izbacivanje vode iz organizma, a ukoliko loše stanje uprkos tome potraje duže od nedelju dana, javite se lekaru.

 

POSTANI WELLNESS I SPA TERAPEUT

masaža ramena

KLIKNI OVDE

NAUČI SVE O PRAVILNOJ ISHRANI

uklanjanje viška vode

OVDE