Select Page

Zašto se javlja masnoća na koži

Zašto se javlja masnoća na koži

Masna koža se javlja zbog povećane proizvodnje sebuma pa je neophodna kvalitetna nega da bi se nivo masnoće smanjio. Ovakva koža je sklona velikim porama, aknama, bubuljicama i mitiserima. Jedina prednost je ta što je koža deblja i manje sklona boranju.

Dihidrotesteron je muški hormon koji aktvira lojne žlezde  za proizvodnju sebuma. Ova mešavima lipida štiti i uslovljava ponašanje vaše kože i kose.

Hormoni kontrolišu koliko ulja vaša koža proizvodi. Sve što poremeti ovaj balans utiče na nivo sebuma. Tokom puberteta, nivo testosterona raste i metaboliše se u DHT – zbog čega tinejdžeri uglavnom imaju masnu kožu. Stres takođe može da poremeti ravnotežu hormona, kao i vaš menstrualni ciklus, trudnoća, pilule za kontracepciju, menopauza, različiti lekovi, pušenje i ishrana.

Kod masne kože pore su začepljene samo ako su mrtve ćelije kože zarobljene bakterijama i sebumom. Ako koža efikasno odbacuje mrtve ćelije žlezde sebuma mogu da dovedu do toga da vam koža jednostavno bude sjajna.

 

Zašto se javlja masnoća na koži i na koji način je tretirati?

Suva koža je tanka i nežna.Ona brzo stari. Na njoj se rano pojavljuju bore . Tanka koža u bukvalnom smislu izgleda suva, nekad se peruta i često izgleda nategnuto. Zbog nedostatka zaštitnog sloja masti jako reaguje na temperaturne promene. Kod ljudi sa popucalim kapilarima na koži, kao po pravilu, koža je suva, zato što su kapilaqri kod nje postavljeni blizu površine, a to izaziva brži gubitak vlage. Na suvoj koži se ređe nego na masnoj pojavljuju bubuljice, ali ona je slabija, lako puca, postaje gruba, peruta se, naročito na vetru. Kozmetička sredstva koja se koriste moraju biti meka i bez alkohola.

Treba i obilno hidrirati vrat i kožu oko očiju. Kada se za šminku koristi tečni krem – puder, treba ga nanositi na hidratisanu osnovu.
Postoji najbolji način da imate savršenu kožu u svakom trenutku kao i da saznate koji su preparati najbolji za negu kože lica a o tome možete biti informisani OVDE

Pogledajte na koji način treba čistiti lice