Select Page

VEŠTICE I LEPOTICE - praktična nastava na smeru makeup artist I godina

Studenti prve godine smera makeup artist imali su mogućnost odabira teme za ovonedeljnu praktičnu nastavu.

Njihov izbor bila je konstantna borba između dobra i zla inspirisana filmom “Grdana”.

Studentkinje Ana Radojlović i Aleksandra Kotarlić bile su koordinatori nastave i organizovale su ostale kolege u dve grupe – one koje će biti

“zle veštice” – Grdane i “dobrice” – Uspavane lepotice.

Studenti su nakon samo mesec dana studija pokazali veliku dozu kreativnosti, domišljatosti i ozbiljnosti!

Više o smeru MAKEUP ARTIST pogledajte OVDE

Grdana (engl. Maleficent) je izmišljeni lik iz filma Uspavana lepotica (1959) Volta Diznija, nastao po uzoru na zlu kumu iz istoimenih starih bajki Šarla Peroa i Braće Grim. Ona je zla vila koja, pošto nije pozvana na slavlje povodom rođenja princeze Aurore, baca kletvu na princezu i proriče joj da će se „pre nego što sunce zađe“ na njen šesnaesti rođendan nabosti na vreteno i umreti.

Grdana je otmena žena, prefinjenih manira i zapravo lepih kontura lica. Sebe naziva gospodaricom sveg zla i ne odvaja se od svog ljubimca, Gavrana. Njeni ekscentrični pokreti su često imitirani, a njen kostim je decenijama popularan na maskenbalima. Tri glumice su joj pozajmile glas, dok će je Andželina Žoli 2014. tumačiti u igranom filmu.Prema rezultatima ankete sprovedene na zvaničnom Diznijevom sajtu, Grdana je najstrašniji i najmračniji Diznijev zlikovac.

Izgled

Grdana je vrlo visoka, vitka, svetlo–zelenkaste boje kože, uska lica i istaknute brade. Ima pravilne i izražene crte lica i uvek visoko uzdignute obrve. Demonsku crtu joj daju izrazito žute oči sa sitnim zenicama i rogovi na glavi. Uvek nosi dugo, crno žezlo sa zelenom kuglom na vrhu, crno–ljubičastu haljinu, čije ivice podsećaju na krila slepog miša. Dodatni mračni aksesoar je elegantni prsten sa velikim crnim kamenom. Grdana se nosi otmeno i dostojanstveno, puna je samopouzdanja, nastupa superiorno i smišljeno.