Select Page

UTICAJ KISELOSTI I BAZNOSTI NA NASE TELO

YORK UNIVERSITY USA
Akademija za estetiku I kozmetologiju “Purity”
Seminarski rad iz predmeta Ishrana
UTICAJ KISELOSTI I BAZNOSTI NA NASE TELO
Proesor : Dr Momcilo Matic
Student: Gordana Gudzulic
Br. Indeksa 5211/21
Beograd, 2021.

SADRZAJ:
1.UVOD ……………………………………………………………….…… 3
2.KISELOST ORGANIZMA. STA JE TO ? ……………………………. 4
3.STA JE ACIDOBAZNA RAVNOTEZA U ORGANIZMU
I KAKO SE ODREDJUJE? ………………………………………………………. 5
3.1.KAKO NASTAJE I FUNKCIONISE KISELOST ORGANIZMA ?………….. 5
3.2.KISELOST ORGANIZMA KAO UZROK RRAKA……………………………6
3.3.URAVNOTEZEA PH VREDNOST, KISELO – BAZNA ……….…………….6
3.4.ALKALNOST ORGANIZMA JE PREDUSLOV ZA DOBRO ZDRAVLJE…7
4. KAKO SE POSTIZE KISELO – BAZNA RAVNOTEZA U ORGANIZMU ? ……………………………….…8
4.1. STA JE PRAVILO 80 : 20
I ZASTO JE VAZNO ZA KISELOST ORGANIZMA ……………………….8
4.2.KOJE NAMIRNICE ZAHTEVA ACIDNO BAZNARAVNOTEZNA U ORGANIZMUN ………………………………………………………………8
4.2.1.Namirnice koje podsticu baznost organizma …………………..8
4.2.2.Hrana koja izaziva kiselost u organizmu ……..…………………. 9
5.ZAKLJUCAK ………………………………………….…………….. 10
6.LITERATURA ……………………………………………………….. 11

1.UVOD
Svi smo svesni koiko je zagadjivaca u svetu koji nas okruzuje. Zagadjeni su voda, vazduh,
hrana, zemljiste.. Svakodnevno smo izlozeni izduvnim gasovima iz automobila I fabrika,
pesticidima, konzervansima, emulgatorima i ostalim zagadjivacima koje u svakodnevnom zivotu
ne mozemo izbeci.
Ovo je za nas vrlo vazno jer zdrava celija je osnovica za nase zdravlje. Potrebni su joj
odredjeni minerali, vitamini,oligoelementi, seceri dugih lanaca, mikro i makro elementi, a sve
ovo ispred nabrojano dovodi do tega da se pravilan rast I razvoj celije nausava kao i njena
regeneracija, samim tim i pH vrednost. Neretko umesto da nas organizam bude blago bazan , on
usled reakcija na svet koji nas okruzuje I hranu koju unosimo u organizam dolazi u kiselo stanje.
Kiselost organizma može biti uzročnik velikog broja oboljenja i zdravstvenih problema, dobar
deo ljudi se sa ovim pojmom susretne tek onda kada se bolest ili tegobe u organizmu jave, a
neretko i nakon neuspelih pokušaja lečenja i terapija. Vazno je da se upoznamo sa pojmom
kiselosti organizma i načinima za njenu neutralizaciju suprotnim procesom – alkalizacijom
organizma.
Ravnoteza orgnnizma vazna je iz mnogo raazogakoji potpadaju pod normalno funkcionisanje I
zdravlje organizma, pa je pozeljno da se svako od nas po na osob uput u ovu temu, da se
iformisemo o svemu sto kiselo – bazna ravnoteza ljudskog organizna poodrazumeva.

Slika 1.

2.KISELOST ORGANIZMA. STA JE TO ?
Gotovo svi organi u ludskom telu imaju prilicno sirok opseg pH vrednosti koja odredjujekiselost
ili baznost- alkalnost. Krv je izuzetak u kojoj je ta vrednost uvek izmedju 7.35 – 7.45.
Nas orgaizam sam regulise nivo kiselosti u organima, ali pre svega u krvotku. Kako bi
omogucio navedenu optimalnu pH vrednost u krvi, organizam po potrebi iz drugih organa
izvlaci alkalne elemente ostavljajuci ih kiselijim.
U praksi ovo znaci, da ukoliko nezdrravu hranu unosimo u organizam u vecoj kolicini, znatno
povecavamo mogucnost za preteranuu kkiselost pojedinih organa.
Na primer, ukoliko organizam cinimo sve kiselijim, on reaguje sto alkalne elemente povlaci iz
digestivnih organa i prebacuje ih u krv. Ovo za posledicu ima da nas probavni trakt cini
pogodnijim tlom za razvoj nekontrolisanog broja bakterija, gljivica, kao I za pojavu karcinnoma.
Koliko ste puta culi za izraz kiseloo – bazna ravoteza organizma, a da niste sigurni o cemu je
rec? Ovde smo da razjasnimo sve sto podrazumeva avnoteza organizma koja se tacnije zove
acidobazna ravnnoteza u organizmo, i zasto je kiselost organizma losa po zdravlje.


Slika 2.

3.STA JE ACIDOBAZNA RAVNOTEZA U ORGANIZMU
I KAKO SE ODREDJUJE ?
Acidnobazna ravnoteza u organizmu podrazumeva uravnotezen nivo kiselosti i baznosti
u organizmu, sto se oznacava kao kiselo bzna, odnosno ph vrednost.
Na pH vrednost uticu razni faktori , ali najvazniji se odnosi na ncin ishrne kooji znacajno
kontrolise nivo kiselosi u organizmu.
3.1.KAKO NASTAJE I FUNKCIONISE KISELOST ORGANIZMA ?
Kiselost u organzmu nstaje zbog namirnica koje unosimo, a celokupan nacin zivoa koji je
cesto nezdrav, dovodi do takozvanog “kiseloog otpada” u organizmu. Tacnije, ko 97%
namirnica kroz metabolicke procese stvara kisli otpad, a tome doprinose i alcohol, pusenje,
stress, udisanje zagadjenog vazduha I slicno.
Ovako velika kiseost organizma odstupa od normalne I pozeljne, sto tera telo da se konstantno
bori sa visokim nivoom kiselsti, a to n adze vreme osirumasuje “alkalne reserve” organizma koje
sluze za neutralizaciju ovakvog stanja.
Sta se desava ako nastane poremecaj ravnoteze u organizmu, odnosno narusena pH
vrednost organizma?
Ravnotezu organizma je vrlo lako odrzavati, jer balas sa sobom nosi I rizike od oboljevanja,
kao I mnoge smetnje pri normalnom funkcionisanjju raznih procesa u organizmu. Velike
promene u vrednosti pH mogu da imaju ozbiljne posleice, ali srecom, ljudski rganizam ima
mehanizme kojima odrzava balans I sprecava prevelike varijacije u pH vrednosti.
Ipak, nzdrav zivot I los izbor namirnica mogu da podstaknu stvaranje kiselih otpada koji
znaacajno opterecuju organizam, a to n duze vreme dovodi do pada imuniteta, gojaznosti,
gubitka energije slicnih pojava. Nest ozbiljnije posledice se ogledaju u oboljenjima koja su
povezana sa kiseloscu , ato su: dijabetes, osteeoporoza, artritis, stvrnje bubrezno kamenca, a vrlo
cesto dovde u vezu kiselost organizma I kancer ( rak).

3.2.KISELOST ORGANIZMA KAO UZROK RRAKA
Brojne medjunarodne studije dokazale su da jje za sve tumore , nezavisno od porekla
zajednicko kiselo okruzenje. Drugacije receno : celije raka prreferiraju kiselo okruzenje I ono
pogoduje njihovom razvoju.
Ovaj, nesluzzbeno glavni uzrocnik carcinoma, otkriven je davne 1923 god., a njegov
pronalazacneemacki naucnik Oto Hajnrih Varburg za ovo otkrice dobio je Nobelovu nagradu
zaa medicine 1931. godine. Pre gotovo citavog veka, ovaj naucnik dokazao je da je uzrok raka
antifizioloski nacin zivota, tj. Antifizioloska ishrana I fizicka neaktivnost sto ljudsko telo cini
kiselomsredinom koja je slabo snabdevena kiseonikom.
Nedostatak kiseonika I kiselost su dve strane istee stvari, ako neko ima I jedno I drugo. Ako
neko ima previskoku kiselost, automatski ce mu nedosajati kiseonik u organizmu. Ako nekome
nedostaje kiseonikaimacee zakieljen orgnizam. Oduzmemo li zdravoj celiji 35% njenog
kiseonika, mozmo je pretvvoriti u stancu raka za samo dva dana. Sve normalne celije imaju
apsolutnu potrebu za kiseonikom, ali celije tumora mogu ziveti I bez njega. (1)
To je pravilo bez izuzetka, tvrdio je dr Varburg.

3.3.URAVNOTEZEA PH VREDNOST, KISELO – BAZNA
Prvo merilo zdravlja coveka je njegova mokraca, Veruje se, posebno u naronoj medicini da
bolest nastajee onda kaada dodje do promene u reakciji mokrace.Kada mokrca ima normalnu,
kiselu reakciju,stanj organizma je stabino – zdravo. A nasuprot tome, kada je mokracina rekcija
bazna, stanj organizma je sumnjivo – bolesno.
Ovo se moze jednotavno utvrditi na taj acin sto e mokrca proveri pomocu lakmusovog papira.
Kada lakmusov papir pokazuj crvenu boju , reakcija mokrace je normalna, kisela, a kada
pokazuje plavu boju, onda je reakcija mokrace bazna, sto znaci da nesto nije u redu.
Jutarnja mokracanam pruza najvise, jako bitnih, obavestenja o opstem stanju organizma s
obzirom na vreme provedeno u nocnnom snu.
Drugo najbolj vreme za kontrolu mokrace je predvecernji obred.
Jutarnja kontrola pokazuje da li je nocasnji san bio dobar i dovoljan da dovede mokracu u
normalno kisselo stanje, time I sttabilno stanjee zdravlja, a reakcija mokrace pred Vecernji
obred pokazuje u kojoj su meri na mokracu delovale nevne aktivnosti coekka.
Sve je u redu ako mokraca posle devnih aktivnostti zadrzi neophodnu kiselost, alia ko
pokazebaznu reakciju, ona pozziva da prondjemo uzrok poblema koji odmah ra da se ukloni.
Na te promene reakcije mokrace u toku dana uticeihrana, psihicko stanje, stress, umor. Do takvih
promena u reakciji mokrace moz doci I od obicnog nazeba. To je dokazano u praksi. Samim tim,
to znaci, da ako sami hranom izazovemo promenu takvog stanja, docice do ozdravljenja.

3.4.ALKALNOST ORGANIZMA JE PREDUSLOV ZA DOBRO ZDRAVLJE
Da bi vas organizam mogao dobro da obavlja sve telesne funkcije, pH-vrednost telesnih tečnosti
mora biti blago bazna. Ako pH-vrednost vaše krvi iznosi oko 7,3 vi ste zdrava osoba, a ako te
vrednosti padnu ispod 7,0 imate kiselo stanje organizma. Na pH-vrednost utiče ne samo hrana,
nego i razni procesi koji se odvijaju u organizmu – probava, disanje, izlučivanje telesnih tečnosti
i drugi metabolicki procesi.
Na primer, tokom probavljanja hrane, zeludac luci hloridnu kiselinu, a gusteraca – bazne
bikarbonate. Ako dođe do poremecaja tih probavnih sokova, narusava se pH ravnoteza u
vasem organizmu. To moze rezultirati acidozom – kiselim stanjem, ili alkalozom – baznim
stanjem organizma, koje je puno redje.
Kiselost organizma vodi do pada imuniteta, upalnih stanja i brojnih oboljenja. Može uzrokovati
gojaznost i dijabetes, kardiovaskularne bolesti hronican umor, osteoporozu, artritis, tegobe s
mokraćnom bešikom i bubrezima.

4. KAKO SE POSTIZE KISELO – BAZNA
RAVNOTEZA U ORGANIZMU ?
Kiselo – bazna rvnoteza u organizmu omgucava telu daa se bori protiv razlicitih oboljenja, a
kko smo utvrdilida I sami mozmo u velikoj meri kontrolisti ravnotzu organizma,vazno je pratiti
pH vrednost namirnica koje unnosimo u organizam.
Za ravnotezu organizma od velike je pomoci cuvemo prvilo 80 : 20 .Evo sta znaci 80 : 20 I na
koji nacin mozete da ga primenite,
4.1. STA JE PRAVILO 80 : 20 I ZASTO JE VAZNO ZA KISELOST ORGANIZMA
Pravilo 80: 20 je od kljucne vaznosti za ravnotezu organizma, a glasi ovako
Unositi u organizam 80% namirnica koje stvaraju baznu sredinu I svega 20% namirnica koje
stvaraju kiselost. To istovremeno znaci da je pozeljno da ishrana bude bazirana na 75% sirove I
25% termicki obradjene hrane, jer kuvanje, konzerviranje I smrzavanje smanjuju bazne
karakteristike namirnica.
Pri pridrzavanju ovog pravila treba razlikovati hranu kiselog ukusa koja podstice baznost
organizma, od hrane koja stvara kiselost oragnizma. Limun je najboji primer, u pitanju je kiselo
voce koje ne stvara kiselost.
4.2.KOJE NAMIRNICE ZAHTEVA ACIDNO BAZNARAVNOTEZNA
U ORGANIZMUN
U nastaku sledi klasifikacija namirnica prema tome kom nivou kiselosti pripadaju, kako bi se
steko uvid u to sa konzumiramo I kako bi trebalo ubuduce da pazimo na kiselost organizma.
4.2.1.Namirnice koje podsticu baznost organizma:
Integralni pirinac, heljda, masline, maslinovo ulje, kesten, biljni cajevi, smokve, lubenica,
limun, mango, persun, dinja, med, krastavci, pomorandze, paradajz, crni luk, tresnje, pecurke,
praziluk, prokelj.
4.2.2.Hrana koja izaziva kiselost u organizmu:
Blago kisele namirnice:
jaja, crveni pasulj, jecam, spanac, bundevino seme, susamovo seme, jecam, jecmeni slad, puter
Srednje kisele namirnice:
integralne zitarice, pecivo od integralnog brasna, leblebije, kostunjavo voce osim badema,
oljusten krompir, riba, sljive, senf, kokice, raz, ovas, testenjina od integralnih zitarica…
Namirnice koje izazivaju preveliku kiselost:
Sva industrijski proizvedena hrana, beli hleb, I drugi proizvodi od belog brasna, rafinisane
zitarice, cokolada, kikiriki, kafa, gazirani sokovi, vinsko sirce, secer, dzemovi, sladoled…
Uz gore naveene, trebalobi pomenuti I neutralne namirnice koje odgovaraju organizmu I
doprinose acidno baznoj ravnotezi, a pod njima se prvenstveno podrazumevaju ulja osim
maslinovog I neki mlecni proizvodi od kojih se jogurt izdvaja kao najbolji proizvod ovog tipa
koji podstice odrzavanje ravnoteze u organizmu.


Slika 3.

5.ZAKLJUCAK
Mozemo da primetimo da je vecina “omiljenih namirnica” kako odraslima tako I deci pripada
upravo onoj kategoriji namirnica koje izazivaju najvecu kiselost.
Ravnoteza u organizmu ne zahteva mnogo – hrana hranu koja stvara kiselost btrebba svesti na
minimum, dok su zdrava I kvalitetna hrana, umerena fizicka aktivnost kao I dobre misli kljuc za
zdravo funkcionisanje organizma.
Kako vratiti organizam u balans?
Vec smo pomenuli da za optimalno zdravlje na vasem jelovniku bi se trebalo naći 70-80
odsto alkalnih namirnica a svega 20-30 odsto kiselih.
Evo sto bi trebalo da ucinite kako biste smanjili kiselost organizma:
1. Pijte najmanje 2 litra vode dnevno
2. Meso I ribu jedte uz dosta salate
3. Preporucljivi zacini su limun I maslinovo ulje
4. Zitarice kombinujte sa medom, cimetom I susamom
5. Sto manje hranu termicki obradjivati
6. Pijte smutije od svezeg voca i povrca, konzumirajte biljne cajeve
7. Konzumirajte bademovo ili kokosovo mleko
8. Umereno vežbajte jer to doprinosi baznosti vašeg organizma
9. Smanjite unos mlečnih proizvoda, žitarica i prerađene hrane
10. Jedite više alkalnih namirnica, poput avokada, brokolija, kelja, celera, krastavca, spanaća,
limuna, zrelih banana, badema, lubenica i što više salate.
11. Preveliku kiselost mozemo trenutno regulisati bikarrbonom sodom i limunom
12. Izbegavajte belo psenicno brasno, beli hleb I testenine od belog brasna… itd.
Dobra vest je da nacin zivota zavisi iskljucivo od nas samih! Uz malo volje i svesti o tome
koliko je vazna ravnteza u organizmu, mozamo donositi odluke i preduzimatti korake koji ce
poboljsati nase navike u ishrani i u zivotu. Time cemo uciniti mnogo za sebe I svoje bliznje.
Na nama je da donesemo odluku!

6.LITERATURA:
1. Dr Sasa Avakumovic , “Kako postati I ostati zdrav”
2. Dr Predrag Lazarevic, “Savremeni nacin ocuvanja zdravlja”
3. Prof. dr Momcilo Matic, “Skripta sa histomatijom tekstova za obuku:
Nutricionizam”, Beograd 2018.
4. Dipl. Dijeteticar, nutricionista Predrag Nenadic. http://predragnenadic.rs/kiselobazna-ravnoteza-ph/
5. Prof. dr Stanisa Stoiljkovic, https://mariniranje.rs/prof-dr-stanisa-stojiljkovic-o-phvrednosti-organizman

POSTANI ESTETIČAR KOZMETIČAR, MAKE UP ARTIST ILI WELLNESS I SPA TERAPEUT

POSTANI I TI NUTRICIONISTA