Select Page

UTICAJ ALOE VERE NA KOŽU

Uticaj aloe vere na kožu

Uticaj aloe vere na kožu je veliki, s obzirom na to da se ona koristi u različite svrhe, a drevni Egipćani su je nazivali još “biljkom besmrtnosti”. To je biljka koja pripada porodici kaktusa. Raste u suvoj klimi, poput one u Africi i Indiji. Različite studije su potvrdile brojne prednosti ove biljke u lečenju kožnih oboljenja. Takođe je korisna u lečenju rana i opekotina, manjih kožnih infekcija, cisti, dijabetesa i povišene masnoće u krvi, a postoje indikacije i da može pomoći kod ozbiljnijih i trajnih stanja kao što su ekcemi, genitalni herpes, perut, psorijaza, rak rane, čirevi na koži i slično.

Tretira opekotine

Aloe vera pomaže kod opekotina od sunca tako što spasava epitelni nivo kože, sloj ćelija koja pokriva telo. Aloe vera gel deluje kao zaštitni sloj na koži i puni je potrebnom vlagom. Zbog svojih nutritivnih kvaliteta i antioksidativnih svojstava, koža brže zarasta.

Vlaži kožu

Aloe vera vlaži kožu bez da joj daje osećaj masnoće, što je savršeno za sve one s masnim tenom. Za žene koje se često šminkaju, aloe vera deluje kao ovlaživač i odlična je za lice pre nanošenja šminke jer sprečava sušenje kože. Za muškarce: aloe vera gel se može koristiti kao tretman nakon brijanja jer lekovita svojstva aloe tretiraju ranice uzrokovane brijanjem.

Tretira akne

Aloe vera gel sadrži dva hormona: auksin i giberelin. Ova dva hormona omogućavaju brzo zarastanje rana i imaju anti-upalna svojstva. Giberelin u aloe veri deluje kao hormon rasta i stimuliše rast novih ćelija. Ovo omogućava koži da se brzo i prirodno izleči od akni, uz minimalne ožiljke.

Deluje protiv starenja

Kako starimo, sve se više počinjemo brinuti o pojavi sitnih linija na licu i gubitku elastičnosti u koži. Listovi aloe sadrže obilje antioksidanasa, uključujući beta karoten, vitamine C i E, a koji mogu poboljšati prirodnu čvrstoću kože i njenu hidrataciju.

Smanjuje vidljivost strija

Ako se koža prebrzo i preterano rasteže usled trudnoće ili brzog debljanja, može da dođe do oštećenja njene elastičnosti. Upravo ovo uzrokuje strije. Aloe vera u ovom slučaju ima isto dejstvo kao kod rana drugih vrsta te efikasno sakriva ovaj učestali problem, pogotovo kod žena.

Bogata je nutrijentima

Gel koji luči aloe vera sadrži preko 75 različitih hranljivih tvari, uključujući vitamine, minerale, enzime, šećere, aminokiseline i salicilnu kiselinu.

 

 

Učite o lekovitom bilju kroz istoimeni predmet na STUDIJAMA ZA ESTETIČARA - KOZMETIČARA

lekovito bilje

Blagodeti masaže uljem konoplje