Select Page

UPOTREBA VLASULJARSTVA - pozorište i filmska maska

Upotreba vlasuljarstva – filmska i pozorišna maska

Upotreba vlasuljarstva je deo filmske i pozorišne maske. Filmska i pozorišna maska podrazumevaju kompleksne forme šminke, uglavnom karakternog tipa koje pomažu glumcu da dočara lik koji tumači. Pošto se proces selekcije glumca zasniva pre svega na glumačkom talentu a tek potom na karakteristikama lica i fizičkom izgledu nekada su potrebni elementi filmske maske koji će dočarati izgled prirodne brade, brkova ili ostalih kosmatih delova lica i tela. U daljem tekstu predočićemo neke primere kako vlasuljarstvo i vlasuljarski elementi mogu poslužiti u izgradnji scenske maske.

Krep kosa je obrađena prirodna ljudska kosa koja poprima formu talasaste vlasi brade i brkova koja stvara iluziju prave brade i brkova. Ovako obrađena prirodna dlaka osim realističnog izgleda takođe pruža mogućnost stilizovanja i oblikovanja, što sintetičke zamene ne mogu.

 

1. Jednokratne kratke forme podrazumevaju sitno seckani krep za stvaranje utiska takozvane „brade od tri dana“. Ova tehnika može se primeniti i za pravljenje debljih i popunjavanje tankih obrva, spojenih obrva ali i brzih kratkih brkova zulufa i brade. Sitno iseckane vlasi krep kose se nanose na posebnu vrstu mekog lepka i slažu četkicom u željenoj formi. Prednost ove tehnike je brzina nanošenja i uklanjanja ali i realističan dojam. Međutim, mane ove tehnike su njen jednokratni karakter i nedovoljna preciznost pa se ne preporučuje za medije koji porazumevaju kontinuitet maske.

2. „Brada iz ruke“ je takođe jednokratna tehnika koja daje utisak brade srednjih dužina, brkova i bujnih neurednih obrva. Krep željene dužine i forme se aplicira direktno na kožu uz pomoć lepka nešto jačeg lepka na alkoholnoj bazi. Iako se krep kosa direktno aplicira na lice, za realistične rezultate je ipak potrebno vreme u apliciranju i izvesna doza veštine nanošenja. Prednost je svakako realističan dojam maske i lakoća uklanjanja.

3.Vlasuljarski elementi na tilu služe za maske koje zahtevaju kontinuitet u medijima, tojest višestruko pojavljivanje u istoj formi. U zavisnosti od oblika tila i medija za koji se pripremaju one mogu davati više ili manje realističan dojam ali uz dobru pripremu to se može preduprediti za najbolji efekat. Podrazumevaju visoki stepen veštine za izradu i moraju se pripremiti unapred, ali daju veliki izbor formi i trajne su za razliku od prethodne dve tehnike.

POSTANI MAKEUP ARTIST

sfx šminka za početnike

SONY DSC

POGLEDAJ VIŠE O EDITORIJALU U TELEGRAFU

u Telegrafu