Select Page

Unošenje preparata u kožu

Unošenje preparata u kožu

Vitamin C i njeni stabilni derivati se koriste za posvetljivanje hiperpigmentacija na koži. Naime, poznato je da vitamin C inhibira proces melanogeneze i ne prodire lako u kožu. Novija istraživanja su pokazala da se aktivni oblik vitamina C vrlo efikasno isporučuje jonoforezom, pa je unošenje preparata u kožu pomoću aparata koji koriste struju postalo dosta traženo.

Važnost vitamina C je, uzmeđu ostalog, u tome što jača zidove krvnih sudova. Izvođenje procedure unošenja ovog vitamina počinje tako što se lice dezinfikuje i priprema za rad. Na pasivnu elektrodu stavljamo nakvašen sunđer. Damo klijentu da je drži u desnoj ruci kako bi izbegli zatvaranje kola struje u području srca. Sledeći korak je da na aktivnu elektrodu namotamo tupfer vate ili gaze, koji može biti natopljen destilovanom vodom.

Na tupfer nanesemo polovinu sadržaja supstance koja se unosi, a drugu polovinu vitamina C aplikujemo na kožu. Nakon aplikacije leka aktivna elektroda se postavlja na kožu, uključi se aparat i postepeno pojačava intenzitet struje sve dok pacijent ne oseti blago peckanje. Elektroda  kojom se tretira lice se ne sme odizati od kože. Procedura traje sve dok koža potpuno ne upije supstancu i ne oseti se zategnutost kože. Unos vitamina C se ne sme raditi na koži koja ima infekcije, upalne procese i otvorene rane.

Unošenje preparata u kožu vrši se putem elektroforeze, a to je u suštini terapijska procedura unošenja lekova u organizam, posredstvom jednosmerne konstantne ili jednosmerne impulsne struje srednje frekvencije. Ovom metodom omogućeno je da lek u najkraćem vremenskom periodu bude unesen na mesto povrede ili zapaljenja i odmah deluje. Prednost ovog vida terapije je produženo dejstvo leka, jer se u koži stvara depo i lek se postepeno oslobađa u tkivo, te deluje u maksimalnoj koncentraciji i direktno.

U kozmetoterapiji, elektroforeza je jedna od najčešće korištenih metoda aplikacije kozmetoterapijskih agenasa. Elektroforezom se aplikuju i na ciljna mesta u koži dospevaju aktivni kozmetoterapijski agensi. Elektroforeza je metoda dermalne i transdermalne isporuke kojom se aktivni molekuli prenose u kožu posredstvom slabe električne struje, tačnije galvanske struje. Unos vitamina C je izuzetno uspešan pomoću ovog aparata.

 

POSTANI ESTETIČAR - KOZMETIČAR

ultrazvuk za lice

POSTANI PROFESIONALNI KOZMETIČAR

maska od gline