Select Page

Uloga parabena u kozmetici, da li su štetni ili ne?

Uloga parabena u kozmetici, da li su štetni ili ne?

 

Uloga parabena u kozmetici je da produže rok trajanja, prema tome parabeni spadaju u konzervanse. Mnogi proizvodi bi imali kratak rok trajanja da ne sadrže konzervanse. Oni bi se pokvarili za veoma kratko vreme jer mikroorganizmi kao što su bakterije i plesni, dospevaju u proizvod preko kože i lako se umnožavaju u kozmetičkim preparatima na bazi vode. Proizvodi su tako kontaminirani, više nemaju svoje maksimalno dejstvo i mogu da uzrokuju bolesti.

Parabeni sprečavaju kvarenje kozmetičkih proizvoda tako što ubijaju bakterije i gljivice.Potrošači tako mogu biti sigurni u kvalitet proizvoda. Parabeni su veoma efikasni konzervansi, a i koža ih veoma dobro podnosi. Širom sveta se koriste u kozmetičkim proizvodima, proizvodima za domaćinstvo i farmaceutskim proizvodima, već više od 80 godina.

U poslednje vreme svi pričaju o štetnosti parabena i dugotrajnoj izloženosti njima. Razlozi zbog kojih stručnjaci smatraju da su štetni leže u činjenici da se ne razgrađuju u ljudskom organizmu, već se talože oko kostiju, srca, u grudima.

Utvrđena je mogućnost parabena da se ponekad ponaša kao estrogen, hormon koji se vezuje za rak dojke, pa su iz tog razloga naučnici povezali štetnost parabena i njegov doprinos raku dojke. Razne studije su pokazale da je pojedinačni uticaj parabena na nivo estrogena  nizak i slab. Ukoliko je u proizvod uključena samo jedna vrsta parabena, verovatno nema razloga za brigu.

Najčešći parabeni koji se koriste u kozmetici su metil-paraben, etil-paraben, propil-paraben, izobutil-paraben i dr. Parabeni se po svojoj štetnosti često svrstavaju u grupu sa ftalatima, koji se povezuju sa većim brojem ozbiljnih zdravstvenih problema i alergijskih reakcija. Ipak danas su toliko podeljena mišljenja o štetnosti parabena, da čovek ne zna koji preparat da kupi i da li je zaista toliko štetno jer ih ima u jako malim količinama.

Dekorativna kozmetika (ruževi, rumenila, maskare itd.) sadrže parabene i prosto ne bi mogli da traju duže u upotrebi da ne sadrže konzervanse. Najbolje je uvek koristiti kozmetiku koja sadrži prirodne sastojke i sve ih je više na tržištu, baš iz razloga što su parabeni na optuženičkoj klupi. Mi smo vam predstavili i ulogu i štetnost, a na vama je da sami donesete zaključak.

UČI OD NAJBOLJIH I POSTANI I TI PROFESIONALNI ESTETIČAR-KOZMETIČAR, MAKEUP UMETNIK ILI WELLNESS I SPA TERAPEUT

Studije

ŠTETNE SUPSTANCE U ŠMINKI

štetne supstance u šminki