+381607237853 akademija.purity@gmail.com

Štetne supstance u šminki

ŠTETNE  SUPSTANCE  U  ŠMINKI

Mnoge  žene  vole,  koriste  i  uživaju  u  tome  da  isprobavaju  razne  kozmetičke  preparate  i  šminku,  zarad  dobrog  izgleda  i  nege,  ne  znajući  posledice i ne razmišljajući o tome da postoje i neke štetne supstance u šminki.

Šminka obiluje hemikalijama koje produžavaju njihov vek trajanja, čuvaju boje i sprečavaju da se brzo skinu sa kože. Stručnjaci upozoravaju da su te hemikalije opasne za zdravlje, jer i kratkotrajna izloženost može povećati rizik od bolesti srca, izazvati umor, gubitak pamćenja, probleme s kožom, čak i rak. U te hemikalije spadaju:

1. FTALATI

Ovi naftni derivati koriste se u proizvodnji parfema, karmina, lakova za nokte i kosu i kozmetickih preparata na kojima pise “fragrance” ili “parfum”.

2. PARABENI

Parabeni se koriste kao konzervansi i sprečavaju nastanak bakterija i gljivica u kozmetickim proizvodima. Međutim, problem je u tome što baš kao i ftalati oponašaju estrogen i pospešuju rast celija tumora tako što menjaju gene.

3. FORMALDEHID:

Opasan i kancerogen formaldehid štiti od bakterija i ima ulogu antiseptika u proizvodima za negu i dekorativnoj kozmetici. Pojavljuje se i pod drugim imenima, a većina ih u sebi sadrži reč ‘form’, kao što su formalin, lysoform i formalit. Quaternium-15 je jedan od najčešćih sastojaka koji otpušta formaldehid, a koristi se u maskarama, senkama za oči i drugim prozvodima.

4. OLOVO:

Znamo da je olovo štetno za naše zdravlje, ali zašto se još uvek pojavljuje u dekorativnoj kozmetici, naročito ruževima za usne. Još jedno važno pitanje, zašto često nismo upoznati sa time? Naime, proizvođači ne moraju na etiketu staviti napomenu da proizvod može sadržati štetne toksine. Razlog je taj, što su opasne stvari u kozmetici dopuštene u tragovima, odnosno ako su u kozmetiku dospele zbog ambalaže. Stoga, bez učestalih analiza, teško je znati koliko je olovo zastupljeno u kozmetici.

5. NAFTNI DERIVATI:

Mnogi naftni derivati su kancerogeni, a tu spadaju petrolatum i njegovi derivati (vazelin, petrolej, parafin) i mineralno ulje. Često se nalaze u kremama, voskovima za depilaciju, u zaštitnim kremama i kremama za negu dečije kože, ali i u make-up proizvodima poput tečnih pudera.

Ove informacije treba imati na umu kada kupujemo i koristimo šminku, kako bismo birali proverene, kvalitetne i za zdravlje sigurnije proizvode.

 

 

Dvanaest radionica u aprilu - PROŠIRITE SVOJE ZNANJE - UPOZNAJTE SVET LEPOTE!

KLIKNI OVDE

PRIRODNI SASTOJCI U KOZMETICI

KLIKNI OVDE