+381607237853 akademija.purity@gmail.com

UKLANJANJE TETOVAŽE LASEROM

UKLANJANJE TETOVAŽE LASEROM

Tetoviranje je proces mehaničkog unošenja pigmenta u treći sloj kože odnosno derma. U zavisnosti od lokalizacije i veličine kao i od dubine na kojoj se pigment nalazi mogući su različiti načini uklanjanja tetovaže, a najefikasniji način je upravo uklanjanje tetovaže laserom.

Do pojave savremenih lasera, nije postojao adekvatan tretman. Za uklanjanje tetovaža koristili su se razni laseri, erbiumski, co2 laser, argonski laser. Princip rada je bio da se pigment uništi mehaničkim putem međutim dolazilo je do oštećenja okolnog tkiva. Rezultati su bili slabi,  a oštećenja kože velika. Tek sa napretkom tehnologije i korišćenjem aleksandritnih lasera moguće je postići zadovoljavajuće rezultate. Ovi laseri deluju isključivo na pigment, s obzirom na to da imaju izuzetno kratak impuls. Nema oštećenja okolnog tkiva niti ikakvog krvarenja.

Najranije uklanjanje tetovaže moguće je tek nakon godinu dana od tetoviranja. Toliko vremena je potrebno da se pigment u koži stabilizuje. Najlakše se uklanjaju jednobojne tetovaže. Kod tetovaža sa više boja moguće je da ponekad ostane samo jedva vidljiv obris. Crna, plava i crvena boja najlakše se uklanjaju. Takođe, uklanjanje tetovaže laserom lakše je kod profesionalne tetovaže, s obzirom na kvalitet pigmenta. Laserski zrak, zahvaljujući specifičnoj talasnoj dužini, pogađa samo pigment, oštećujući okolno tkivo. Pigment se razlaže u čestice koje resorbuje naš limfni sistem. Broj tretmana zavisi od veličine tetovaže, vrste i količine boja.

Uklanjanje tetovaže laserom se najčešće izvodi u 5-7 tretmana, u trajanju od 10 minuta. Prvi tretman daje najslabije rezultate jer dermatolog procenjuje pigment tetovaže i reakciju kože i tome prilagođava snagu impulsa lasera. Svakim sledećim tretmanom snaga impulsa se povećava. Izuzetno je važno da tretman sprovodi dermatolog sa iskustvom. Ukoliko se pretera sa snagom impulsa moguć je potpuni gubitak pigmenta tretirane regije. Između tretmana potrebno je da prođe 4-6 nedelja. Laserski impuls se meri nanosekundama. Za to vreme laser razvije temperaturu od nekoliko stotina stepeni celzijusa, a posebno razvijen sistem hlađenja ohladi kožu tako da pacijent oseća samo peckanje. Tretirana regija dobija tamno smeđu boju, vrlo blago je otečena, a osećaj peckanja traje od 15-20 minuta nakon tretmana. Za to vreme pacijent drži hladne obloge tretirane regije. Nakon tretmana pacijent dobija adekvatne kreme koje omogućavaju perutanje i regenerisanje kože.

ODUVEK STE ZNALI DA U VAMA LEŽI UMETNIK - DAJTE MU ŠANSU - UPIŠITE I STEPEN KURSA ZA TATOO UMETNIKA

VIDI OVDE

LASERI U DERMATOLOGIJI

VIDI OVDE