Select Page

LASERI U DERMATOLOGIJI - karakteristike i princip rada lasera

Laseri u dermatologiji

Laseri u dermatologiju postoje još od 1960. g., kada je T. Maiman proizveo prvi laser od sintetičkog rubina, a brza istraživanja i usavršavanja laserskih uređaja se nastavljaju 1963.god. kada je L. Goldman objavio prve rezultate lečenja promena na koži rubinskim laserom.

Reč LASER akronim je engleskog izraza Light Amplification by Stimulated Emisssion of Radiation, što znači pojačavanje svetlosti stimulisanom  emisijom zračenja.

Brz razvoj laserske tehnologije u poslednjoj deceniji obogatio je terapijske mogućnosti i omogućio uspešno uklanjanje promena na koži. U KOZMETSKOJ LASERSKOJ DERMATOLOGIJI, posebna se pažnja poklanja uklanjanju vaskularnih i pigmentnih promena, dobroćudnih tumora, tetovaža, nepoželjnih dlaka, bora i ožiljaka.

Laseri deluju po principu selektivne fototermolize čime omogućavaju ciljano odstranjivanje različitih promena na koži. Hromofore (biološki aktivni molekuli) kože, kao što su hemoglobin, melanin i voda, apsorbuju specifičnu talasnu  dužinu svetlosti. Primenom laserskog zraka određene talasne dužine (laseri emituju svetlo samo jedne talasne  dužine) koja odgovara maksimumu apsorpcije hromofore (što sadrži određeno oštećenje), postiže se selektivno uništenje ciljnog tkiva bez većeg toplotnog oštećenja okolnog tkiva koje se ne tretira laserskim zrakom. Zbog toga je selektivnost pri uklanjanju promena na koži i najveća prednost lasera nad drugim terapijskim metodama. Ovo se postiže pravilnim izborom laserskog sistema i izabranim parametrima za terapiju.

Danas se susrećemo ne samo sa tehnološki novim raznovrsnim i svestranim laserskim sistemima, već i širokim spektrom novih lezija koje se potencijalno laserima mogu tretirati.

Vaskularne promene

Teleangiektazije, naevus araneus (spider naevus), naevus flammeus (plameni), haemangiomi, angioma senile (cherry angioma).

Obično je reč o vrlo dobro podnošljivim i efikasnim tretmanima (bez lokalnih anestetika), koji se sprovode hlađenjem kože smrznutim gelom ili vazduhom.

Ove vaskularne promene se mogu ukloniti u samo nekoliko tretmana. Nakon njh zaostaje crvenilo kože, a mogu se pojaviti i krastice koje iščezavaju za desetak  dana. Posle tretmana, pogotovu  kod promena na licu, izbegavati izlaganje ultraljubičastom svetlu (sunce, solarijumi) najmanje mesec dana. Izuzetak  čine tretmani naevus flammeusa i haemangioma kod dece, kod kojih su često potrebni opšta anestezija i višestruki tretmani.

Laseri koji se koriste u lečenju vaskularnih promena su KTP, copper vapor/bromide, Nd:YAG i pulsni dye laser.
Tretmani se ponavljaju u vremenskim intervalima od četiri do pet nedelja.

POSTANI ESTETIČAR-KOZMETIČAR

kako nastaju akne

POGLEDAJTE VIŠE O BEZBEDNOM POTAMNJIVANJU TELA

bezbedno potamnjivanje tela