Select Page

UKLANJANJE BRADAVICA - nekoliko načina za uklanjanje bradavica

Uklanjanje bradavica

Uklanjanje bradavica je proces prilikom koga se sa površine kože odstanjuje bradavičasto tkivo. Bradavice najčešće nastaju pod uticajem virusa a redje genetskom predispozicijom. Intervenciju treba obaviti čim se primeti bradavica jer su bradavice najčešće infektivne i mogu se proširiti na druge delove tela kao i na bliske osobe.

Uklanjanje bradavica radiotalasima

Uklanjanje bradavica radiotalasima je najefikasniji način skidanja bradavica sa kože ili sluzokože. Intervencija se obavlja u lokalnoj anesteziji. Anestezija može biti u obliku kreme (EMLA, koja se nanosi na kožu jedan sat pre intervencije) ili anestezije iglom najmanjeg prečnika kada se 2% Lidokain ubrizga direktno u područje gde se nalazi bradavica. Prvi vid anestezije pogodan je za male promene na licu, vratu i genitalijama. Kada se promena nalazi na stopalima, šakama ili ukoliko je veličine preko 5 mm, neophodna je anestezija iglom da bi intervencija bila bezbolna. Nakon anesteziranja, radiotalasima se predje površina bradavice, pri čemu ona ispari. Samo na stopalima i šakama nakon radiotalasa potrebna je kiretaža bradavice da bi bili sigurni da je koren bradavice uklonjen.

Ovakva intervencija ostavlja suvu krastu a nekada i udubljenje u koži. Tokom naredne dve nedelje krasta se izdiže, popunjava udubljenje i nakon otpadanja kraste ostaje mlada koža koja je ravna sa okolnom kožom. Tokom dva meseca od uklanjanja bradavice, boja kože se izjednačuje sa okolinom. Ako je promena bila veća od 5 mm, može ostati nešto svetlija koža na mestu uklanjanja promene.

Nakon uklanjanja bradavica na ovaj način, poželjno je da pacijent mesto intervencije tretira samo antibiotskim praškom.

Korišćenje krema za uklanjanje bradavica

Imiqimod 5% (Aldara) krem ili Podofilotoxin krem su preparati čijim nanošenjem nastaje iritacija i imunološka reakcija koja dovodi do povlačenja bradavica. Metode su skupe (Aldara) i dugotrajne sa najvećim procentom ponovnog pojavljivanja virusa.

POSTANI ESTETIČAR KOZMETIČAR

kako nastaju akne

POGLEDAJTE VIŠE O LASERIMA U DERMATOLOGIJI

laseri u dermatologiji