Select Page

TRENDY RIBLJE KOSTI - nastava sa predmeta Nega kose, smer: MAKEUP ARTIST

Današnji čas studenata prve godine smera MAKEUP ARTIST protekao je u stilizovanju frizura, pletenju pletenica i izlaganju istraživačkih radova.

Studenti su vežbali pletenje riblje kosti kao i kikica uz glavu. Takve frizure se mogu videti na mnogim modnim pistama i editorijalima ove sezone u svetu mode. Ove frizure su poznate ali se menjaju tehnike izrade ovakvih frizura i sa malim promenama one dobijaju novu formu.

Stilizovanje frizura bilo je takođe usmereno na afro lokne i talase dobijene toplotom – presom ili kupom – kao svakodnevnu frizuru sa malo truda.

Studenti su prezentovali svoje radove na zadate teme i sami radovi su imali za cilj da više istražuju i na taj način se bolje informišu. Nakon svih pročitanih radova, postavljali ključna pitanja iz svojih prezenzovanih radova svojim kolegama i tako srenuli pažnju na neka važna pitanja.

Na taj način studenti su diskutovali o istoriji frizura koja je jako bitna za razumevanje pojma dobrog stilizovanja.

Više o smeru MAKEUP ARTIST pogledajte OVDE

 

 

Kako samostalno isplesti pletenicu Riblja kost

 

 • Čistu kosu dobro rasčešljati. Ona ne sme da bude nimalo zamršena.
 • Na mestu odakle želimo da nam, počne pletenica kosu sakupiti kao kada želimo da je uvežemo u konjski rep.
 • Držeći je tako na tom istom mestu svu kosu razdelimo na dva jednaka pramena tako što ćemo kroz sredinu provući palac leve ruke i obuhvatiti Levi pramen, a desnom ćemo odvojiti i izravnati Desni pramen. Radi lakšeg razumevanja pramenove će nazivati „Levi pramen“ i „Desni pramen“.

 

 

 • Prilikom daljeg rada ruke iza glave uvek držite palac naspram palca.
 • Levi pramen obuhvatite sa tri poslednja prsta leve ruke, a palcem i kažiprstom prihvatite Desni glavni pramen.
  Sada je sva kosa raspoređena u levoj ruci, a desna je slobodna.
 • Desnom rukom, palcem i kažiprstom odvojiti od Desnog pramena sa spoljne strane (prema licu) jedan sitniji pramen, prebaciti ga i spojiti sa Levim pramenom. Levi pramen držimo stisnut sa dva, poslednja prsta leve ruke, srednjim prstom između ,Desni pramen prihvatamo palcem i kažiprstom, tako da su pramenovi u ruci odvojeni.
  Sva kosa je raspoređena u levoj ruci a desna ruka ostaje slobodna.
 • Ovaj sitan pramen uzimamo više sa donje strane pletenice, ili direktno ukoliko pletenicu počinjemo od vrha, ili sredine glave, pomalo odvajamo od vlasišta polazeći od lica.
 • Sada prebacite započetu pletenicu u desnu ruku tako što ćete između dva najmanja prsta desne ruke prihvatiti Desni pramen, srednjim prstom ih odvajate, a Levi pramen prihvatiti palcem i kažiprstom.
  Sva kosa je raspoređena u desnoj ruci a leva ruka ostaje slobodna.
 • Levom rukom palcem i kažiprstom odvojiti od Levog pramena sa spoljne strane (prema licu) jedan sitniji pramen koji treba prebaciti i spojiti sa Desnim pramenom. Desni pramen stisnite sa dva poslednja prsta desne ruke, srednjim prstom ih držimo odvojene, a Levi pramen prihvatamo palcem i kažiprstom iste ruke.
  Sada je sva kosa raspoređena u desnoj ruci, a leva ruka je slobodna.
 • Levi pramen prihvatiti u levu ruku izmežu tri poslednja prsta, a Desni pramen između palca i kažiprsta.
  Opet je slobodna desna ruka.
 • Postupak pletenja ponavljajte od 6 do 9 koraraka dokle god smatrate da se može plesti.
  Uvek odvajati od spoljnog dela pramena kose sa jedne strane, prebaciti ga preko i dodati u drugi pramen, i tako dokle može.
 • Prilikom pletenja kosu ne stezati previše, da bi pletenica delovala bujnije i opuštenije. Tek negde pri kraju počnite čvršće da pletete kosu.
 • Dovršenu pletenicu uvezati ukrasnom gumicom za kosu.
 • Ako želite, frizuru možete da učvrstite sa malo laka za kosu.