Select Page

TOOTSIE

FILM “TOOTSIE”

 

 

 

SADRŽAJ

 

 • Lična karta filma
 • O filmu
 • Lični utisak o filmu
 • Lični utisak o šminki (komentar o šminki iz svih aspekata)
 • Zaključak

 

LIČNA KARTA FILMA

 

 • Tootsie – prvo prikazivanje 01.12.1982. god. u SAD
 • Žanr: komedija, romansa, drama
 • Producent: Sydney Pollack
 • Scenario: Larry Gelbart (synopsis), Murray Schisgal, Barry Levinson, Robert Garland, Elaine May
 • Glavni glumac: Dustin Hoffman
 • Sporedne uloge: Jessica Lange,Teri Garr, Dabney Coleman, Bill Murray, Charles Durring, George Gaynes, Geena Davis, Doris Belack I Pollac
 • Muzika: Dave Grusin
 • Fotografija: Owen Roizman
 • Montaža: Fredric Steinkamp, William Steinkamp
 • Studio: Mirage Enterprises
 • Distribucija:Columbia Pictures
 • Trajanje: 116 min
 • Nagrade: Zlatni globus u kategoriji najboljeg filma komedije, zlatni globus za najboljeg glumca komedije, zlatni globus za najbolju sporednu glumicu, oskar za najbolju sporednu glumicu, BAFTA za najboljeg glumca, BAFTA za najbolju šminku, nagrade udruge filmskih kritičara NY za najbolji scenarij,najbolji reditelj i najbolja sporedna glumica
 • Šminkeri: Allen Weisinger, George Masters, Dorothy J.Pearl

 

O FILMU

 

Tootsie je hvaljena američka romantična komedija iz 1982. godine u kojoj glumac Dorothy Michaels  preruši u ženu kako bi dobio ulogu u TV seriji, ali se zaljubi u jednu od glumica na snimanju. Jedna od glavnih tema priče je ispitivanje uloga, identiteta i percepcije muško-ženskih odnosa. Michael Dorsey je marljiv i ustrajan glumac, ali ga niko ne želi zaposliti pa povremeno radi po kuhinjama kao perač sudova ili daje instrukcije drugim mladim glumcima. Nakon svojeg rođendana, otprati svoju dobru prijateljicu Sandy na audiciju za jednu TV seriju o bolnici, ona ne dobija ulogu, a Michael dobije grdnje od svog agenta Georgea Fieldsa jer ga niko ne želi zaposliti zbog svojeglave naravi. Kako bi nabavio novac za kazališnu predstavu svojeg prijatelja Jeffa i konačno dobio posao, Michael izgubi strpljenje te se maskira u ženu, nazove Dorothy Michaels i prijavi na audiciju za istu TV seriju. Iznenađujuće, dobija ulogu, ali to taji od većine prijatelja. Sa vremenom mu je sve teže glumiti ženu, pogotovo od kada se zaljubio u glumicu Julie, samohranu majku koja glumi jednu od medicinskih sestara i čiji je povremeni ljubavnik Ron ujedno i redatelj serije. Sa vremenom se Dorothy i Julie sprijatelje a serija postane poprilično popularna.  Michael se jada svojem agentu Georgeu, ali ovaj mu objasni da ga ne može izvuči iz serije jer je potpisao ugovor koji se automatski produžuje sa svakom novom sezonom u seriji. Kada se stvari previše zakompliciraju nakon što Dorothy pokuša poljubiti Julie, Michael odluči konačno otkriti svima istinu. Pri emitiranju serije uživo, Dorothy skine masku i svi otkriju da se radi o muškarcu, Michaelu. Gledaoci i zaposleni u studiju su u šoku. Julie se zbog toga mnogo naljuti na njega, ali se njih dvoje na kraju ipak pomire.

 

LIČNI UTISAK O FILMU

 

Pomisao o tome da smo lošiji u poslu ili rađenju nečga što volimo od drugih nas navodi na razne stvari i postupke koji su nekada loši po nas,a nekada se iplate, tako se i Michaelu možda iz prvog pogleda glupost isplatila jer je pronašao svoju ljubav. Glavni glumac nakon dobijanja uloge kao da zaista postaje žena i njegova gluma postaje uverljivija. Dopalo mi se što se unutar filma snima serija i tako gledaoci mogu da se upoznaju sa kojom i kakvom opremom se tada radilo i kako je set tada izgledao.

 

LIČNI UTISAK O ŠMINKI

 

Tokom proslave rođendana Michaela šminka i frizura glumica se uklopila sa scenografijom i vremenom što mi se dopalo, sve je bilo umereno i uklopljeno. Kostimi se takođe potpuno slažu sa šminkom, frizurom i scenografijom. Na prvi utisak kada Michael oblači kostim žene i kreće na audiciju liči na svoju prijateljicu Sandy što mi se baš dopalo kao rad šminkera. Zamerka na šminku je kod scene u bolnici kada poderotina na licu nema neki oblik više deluje kao prljavština. Šminkom za časopis mi se baš dopala i kako je uklopljena uz kostim i krzno čak i u EKP planu moglo je se pomisliti da je zapravo u pitanju žena, a ne muškarac.

 

ZAKLJUČAK

 

Čovek je na sve spreman kako bi ispunio svoje ciljeve, nekada nismo ni svesni koliko daleko odemo. Rade se razne gluposti zbog koih se nekada kajemo, ali šta je život i koja mu je svrha ako ne zadajemo sebi ciljeve stalno, iznova i iznova. Film ima poučnih segmenata kao i smešnih. Dopala mi se gluma i kako je glavni glumac ušao u ulogu. Šminka je kroz ceo film po meni jako uspešna.

 

 

 

Kolokvijum

Predmet: Filmografija

Naziv filma: “Tootsie”

Mentor:  Maja Volk

Student: Marija Vujković

 

POSTANI I TI MAKE UP ARTIST

Više informacija na telefon 0607237853