+381607237853 akademija.purity@gmail.com

Tipovi kože

Tipovi kože

Tpovi kože. Nega kože je bitna komponenta celokupnog zdravlja čoveka. Da bismo uopšte pričali o nezi kože neophodno je da znamo koji tip kože imamo. Od perioda rođenja pa sve do početka puberteta svaka osoba ima dečiju kožu. Može doći do pojave iritacija ali u većini slučajeva razlog jeste spoljašnji faktor. Početkom puberteta se dešava da koža nekih osoba postane problematična te se javljaju akne i komedoni na svim tipovima kože osim na suvoj zato što je ovaj tip kože najmanje podložan stvaranju nesavršenosti. Glavni kriterijum za određivanje tipa kože jeste sekrecija lojnih žlezda. Na osnovu ovog kriterijuma mi razlikujemo 4 tipa kože:

1. Suvi tip,

2. masni tip,

3. kombinovani tip i

4. normalni tip kože.

Suva koža je karakteristična po smanjenoj sekreciji lojnih žlezda. Ostaje suva tokom ćitavog dana. Jako je osetljiva i podložna je bržem starenju. Pore su slabo vidljive ili ih uopšte ni nema. Nepravilno održavanje kože, loša ishrana i haldno vreme mogu dodatno isušiti kožu.

Masna koža se sve češće sreće i lako ju je prepoznati. Ona se uvek sija zbog viška sebuma na površini. Masna koža ima proširene pore i podložna je stvaranju komedona i akni po celom licu. Debela je i najsporije stari. Pravilna nega je neophodna u ovom slučaju a higijenski tretman se preporučuje najmanje jednom u mesec dana.

Kombinovani tip kože je najviše rasprostranjen. Pod ovim tipom podrazumevamo da osoba ima kombinaciju masne i suve kože. Masne regije su uglavnom u predelu nosa, čela i brade a suva regija je u predelu obraza. Higijenski tretman se preporučuje jednom u dva meseca.

Normalni tip kože je teško sresti u praksi. Takva koža je najbribližnija savršenoj. Pore ne postoje, na površini se nalazi  film koji daje zdrav sjaj koži. Normalni tip ne pčodrazumeva akne, komedone niti bilo kakve vidove nesavršenosti.

Raspored časova akademskih kurseva

profesionalna kozmetika

Kliknite OVDE

Više o kursu masaže

opuštajuća masaža

Kliknite ovde