Select Page

STUART BRAY - radionica, osnove šminke specijalnih efekata

Stuart Bray – osnovna SFx šminka

Prošlog vikenda je Stuart Bray u organzaciji sa Kryolan LoveRich-a održao radionicu osnovnih specijalnih efekata. Stuart Bray se bavi specijalnim efektima od svoje 21. godine, a njegov portfolio broji mnoga ostvarenja od kojih su najpoznatiji Mumija, Spasavanje redova Rajana, Hari Poter i najgledaniju seriju ikad Igra Prestola. Naš predavač je imao priliku da upozna Stuarta na ovoj radionici i da sazna male tajne ovog velikog majstora filmske maske, i za vas zamolio za nekoliko saveta koja vam prenosimo u ovom tekstu.

 

Savet broj jedan, Stuart Bray: Dobro isplanirajte šta želite da uradite, prikupite što više informacija o recimo povredi koju rekreirate i tek onda počnite sa realizacijom. „To je isto kao kada biste seli u taksi, i dok taksimetar već otkucava vi razmišljate gde želite da idete. Takva vožnja pre svega se neće dobro završiti a i izaćiće vas preskupo“. Isto je tako i sa šminkom. Ukoliko niste sigurni šta želite da postignete, ne počinjite sa radom, osim neizvesnih rezultata i utošak materijala, koji nije jeftin, nije zanemarljiv.

Savet broj dva: Kada ste isplanirali šta ćete raditi odredite i mesto na telu gde ćete tu masku postaviti. „Često viđam da ljudi koji rade specijalne efekte obično odaberu mesto na kojem imaju najviše mesta da urade efekat. To če često izgledati izmontirano“. Stuartov savet je da odaberete mesto na kojem je najveća veovatnoća da se ta povreda nađe. Osim toga potražite još elemenata koji će podražavati realističnost te povrede, ukrvavite kosu, sakrijte obrve, zalepite oprljeni krep itd.

Savet broj tri: „Ivice vaše protetike su kao lična higijena, ukoliko se dobro brinete o njima proćiće neopaženo“. Istina je da su po definiciji „dobre ivice“ one koje se ne primećuju i zato se isplati posvetiti vreme pri aplikaciji. Još jedna stvar je bojenje, ukoliko pokušate da ih obojite bojom vašeg tena postoji mogućnost da će se videti još više jer boja kože nije toliko ravnomerno pigmentisana kao ten koji biste naneli.

ŽELITE DA NAUČITE FILMSKU ŠMINKU?

pripreme za miss srbije 2017

POHAĐAJ SPECIJALISTIČKE STUDIJE FILMSKE ŠMINKE

larp srbija