Select Page

Šta se postiže trajnom šminkom

Šta se postiže trajnom šminkom

Trajna šminka je vrsta tetovaže kojom se boje unose pod kožu i vidljivi su efekti trajne šminke. Kod trajne šminke boja postepeno bledi i nakon četiri godine u potpunosti nestaje. Radi se posebnim aparatima i bojama i sve se to odvija u vrlo sterilnim uslovima. Ovakvu vrstu tetovaže mogu raditi osobe koje imaju proređene obrve ili im obrve ne rastu. Na taj način se optički postiže gustina ali i osobe koje nemaju pravilan oblik usana, iscrtavanjem ivice usana se dobija željeni oblik.
Trajna šminka se ukljanja hirurškim laserom jer može ostati u koži i do četiri godine. Ovakvu vrstu šminke mogu raditi isključivo stručni kozmetičari koji vas mogu uputiti na pravi odabir oblika i boje. Nakon tetoviranja može se desiti perutanje koje traje oko nedelju dana i nakon toga boja postaje sve svetlija. Moguća je i pojava otoka tako da je važno da se dobro informišete o načinu negovanja kože. Postojanost boje zavisi od tipa kože odnosno od brzine epitalizacije. Procedura tetoviranja je bolna ali možete tražiti od kozmetičara da vam da anestetik koji će sve do ublažiti.
va tehnika šminkanja, koja je nastala iz tetoviranja, bila je poznata i Egipćanima. Najpoznatija vladarka Egipta, Kleopatra, verovala je da će samo uz trajnu šminku biti neodoljiva. Ipak, 20. vek je zabeležio povratak tehnike „crtanja“ na licu.

Šta se postiže trajnom šminkom i zašto se koristi?

O tome možda najbolje svedoče zapisi Džordža Barčeta, koji je zaslužan što je trajna šminka tokom tridesetih godina postala stvar pomodarstva. On je trajnu šminku opisao kao složen tretman gde se biljne boje ubrizgavaju ispod površinskog sloja kože.

Da estetika ne mora biti krajnji cilj, pokazuje i povratak prevashodno tetovaže obrva. Tokom osamdesetih godina prošlog veka većina ljudi je počela da koristi ovu tehniku u nameri da prikrije nedostatke koji su izazvani različitim oboljenjima. Bilo da su u pitanju ožiljci, posledice hemoterapije ili androgene alopecije, trajna šminka je postala idealno rešenje.

O svim metodama trajne šminke OVDE

 

Pogledajte kako izgleda postupak trajne šminke