+381607237853 akademija.purity@gmail.com

Šampon - najupotrebljenije sredstvo za pranje kose

Šampon – najupotrebljenije sredstvo za pranje kose

Šampon je proizvod hemijske industrije i predstavlja najupotrebljenije sredstvo za pranje kose.

Izrađuje se obično u tečnom ili kremastom obliku, a redovno sadrži i različite mirise. Osim čišćenja i odmašćivanja vlasi kose (pri čemu do izražaja dolaze tenzidi), šampon poboljšava mnoge znakove kose kao i njen sjaj, a olakšava i njeno češljanje. Mnogi šamponi imaju pozitivne i osvježavajuće učinke na kosu, npr. poboljšavaju  pH neutralnost i smanjuju nastanak peruti. Šampon se pretežno ubraja u kozmetiku i sredstva za negu tela.

1. Šampon nije najvažniji prilikom pranja kose. Možete kupiti najskuplji šampon, ali ako ga ne koristite pravilno, rezultati će sigurno izostati. “ Masaža temena i kose, kao i ispiranje su najvažniji delovi pranja kose,”.  Ekspert za kovrdže, Ouidad, preporučuje korištenje jagodica na prstima za masiranje kože glave dok se šamponirate, kako biste se oslobodili izlučivanja sebuma (masna i voštana supstanca) i tako omogućili kosi da raste zdravo iz korena. I uvek, ali uvek morate biti potpuno sigurni da ste isprali šampon iz kose, kako bi se sprečilo nakupljanje.

2. Prirodni preparati nisu obavezno i bolji. Samo zato što šampon sadrži prirodni sastojak, ne mora da znači da je taj sastojak dobar baš za vašu kosu. “Limun, recimo, može iritirati teme i koren kose,” kaže Magiore. “ A nana ili metvica, koja se u salonima koristi kao umirujuće sredstvo, ustvari može izazvati ozbiljne alergijske reakcije kada se koristi kod kuće, ukoliko se ne koristi pravilno izbalansirano.”

3. Ne očekujte iste rezultate kao na reklami za šampon. “Znam iz prve ruke da sav taj volumen prelepe lepršave kose ustvari dolazi od viklera i figara“, kaže Terens Renk, TV i filmski stilista za kosu. “Iako vam je potreban dobar temeljni proizvod za kreiranje bujnih vlasi koje kreiraju takav volumen, ipak su te raskošne lokne rezultat rada i truda vrlo strpljivih i talentovanih frizerskih umetnika.

4. “Manje je više” – Po Magioreu, korišćenje previše šampona, koji će napraviti brdo pene, ustvari može da bude kontraproduktivno. “ Pena prilikom šamponiranja delotvorno deluje na kosu i kožu glave, ali previše pene, ustvari, sprečava pravilno masiranje tokom šamponiranja.”

5. Šampon za dubinsko pranje kose plavuše treba da koriste češće. Ako imate hemijski trtetiranu svetlu kosu, definitivno ovaj šampon treba da koristite češće. “Farbana ili posvetljena, pogotovo blajhana kosa, postaje veoma porozna i tako se u nju lakše apsorbuju neželjeni uticaji izvana, kao što su lakovi za kosu, znoj, smog, pa čak i minerali iz vode kojom se tuširate”. Korišćenje šampona za dubinsko pranje jednom sedmično pomoći će vam rastvoriti preparate i prirodne naslage, neutrališući neželjene tonove. ”, kaže Terens Renk, TV i filmski frizer.

6. Vaša kosa se “ne navikava” na šampon posle nekog vremena. Sigurno ste mnogo puta čuli kako se kosa “navikla” na šampon i on više ne deluje kao na početku korišćenja. To nije tačno. Ukoliko primetite da vaš šampon “ne radi” kao pre, nemojte odmah bacati flašicu. “ Vaša kosa se menja sa sezonama, pa tako nastaju i razlike u teksturi kose”, poručuje Ouidad. “Ili, ako kosu ne isperete dobro, nastaju naslage preparata na temenu, što je rezultat toga da mislite da vaš šampon više ne deluje.” Upravo zbog svega toga, ne možete reći da šampon “ne radi” kao pre. Ne menjate sredstvo za čišćenje lica, pa zašto biste onda menjali šampon?

7. Čak ni najbolji šampon ne može trajno promeniti vašu kosu. “ Pranje kose sa pravim šamponom je kao odličan program fizičke aktivnosti: Sve dok radite, izgledate odlično, ali ako prestanete, tri meseca kasnije, vraćate se tamo odakle ste i počeli”.

POSTANI PROFESIONALNI ŠMINKER

žene vole ajlajner

OVDE

POSTANI PROFESIONALNI FRIZER

DSCN9686

KLIKNI OVDE