Select Page

Šta je melanin i gde nastaje?

Šta je melanin i gde nastaje?

Često se pominje u tekstovima o kosi, koži i boji kože pa da vidimo, šta je melanin i gde nastaje. Melanin je crni ili braon pigment koji nastaje putem enzimske oksidacije tirozina, koji je sadržan u velikom broju biljnih i životinjskih vrsta kao i kod čoveka. Kod životinja i čoveka, melanin se stvara u ćelijama melanocitima u koži, očima i kosi. Melanin utiče na boju ovih tkiva i najviše je odgovoran za boju kože, kose i noktiju kod čoveka. Nedostatak melanina u koži se naziva albinizam.

Boja kože je definisana pigmentom zvanim melanin koji se reprodukuje u posebnim ćelijama kože. Postoji preko 150 gena koji utiču na boju kože bilo direktno ili indirektno, odnosno predodređuju je. Uzevši to u obzir, ne postoji mnogo toga što bi moglo da se uradi ili izmeni kada je reč o prirodnoj pigmentaciji kože. Ipak, postoje određena stanja koja nastaju kao vrsta poremećaja u pigmentaciji kože, koji onda uglavnom zahtevaju specifičnu negu i tretman prilagođen nastalom problemu.

Poremećaji u pigmentaciji mogu biti genetski ili izazvani spoljnim faktorima, kao na primer usled prekomerne izloženosti štetnom UV zračenju, što je sada zbog letnjeg perioda naročito aktuelna tema. Naročito je neprijatno kada se ova stanja manifesuju na koži lica, koja je posebno osetljiva na spoljne uticaje.

Ponekad  se proizvodnja melanina izmeni na način da se stvori ili previše ili premalo melanina, što dovodi do promena u pigmentaciji kože. Ove promene, čine da naša koža izgleda bleđe ili tamnijenego što je uobičajeno. Previše melanina dovodi do hiperpigmentacije, a premalo melanina do hipopigmentacije.

Glavni uzročnik promene pigmentacije nastaje usled hormonalnog disbalansa, ili bioloških faktora poput trudnoće. Spoljni faktori, poput preterane izloženosti suncu koja dovodi do opekotina, radijacije ili kontakta sa određenim hemikalijama mogu takođe, ali ređe, uticati na pojavu promene pigmentacije.

Pigmentacija kože praćena je svrabom kože. Posle određenih upalnih procesa, poput određenih mehura, plikova, iritacija, kože koja je izgorela na suncu, ili je pretrpela neku drugu vrstu traume, pogođena regija može biti podložna povišenoj ili smanjenoj reprodukciji pigmenta, što se imenuje hiperpigmentacojom, odnosno hipopigmentacojom kože.

POSTANI ESTETIČAR KOZMETIČAR ILI WELLNESS I SPA TERAPEUT

masža lica vulkanskim kamenjem

POGLEDAJ KAKO SE KORISTI HEMIJSKI PILING

kako se radi hemijski piling