+381607237853 akademija.purity@gmail.com

ŠTA JE KOLAGEN?

Šta je kolagen?

Ako se i dalje pitate šta je kolagen, znajte da je on najvažnija belančevina u  ljudskom  organizmu. Obuhvata oko 40% od  svih  belančevina  i  osnovni  je  deo  vezivnog  tkiva. Odgovoran  je  za  stanje  kože, očne  jabučice, kosti, kosu  i  nokte. Na osnovu  najnovijih  naučnih  istraživanja,  stanje  kolagena  u  organizmu  određuje  biološki  uzrast  čoveka, što se najviše  vidi  po  promenama  na  koži. Kolagen  čini  70%  belančevina  na  koži. On  nam  nije dat jednom zauvek.

Kolagen je najrasprostranjeniji protein u ljudskom telu, koji sadrži ceo naš organizam. Nalazi se u kostima, mišićima, tetivama i koži, gde se formira skela koja daje stabilnost i strukturu.

Endogeno proizvedeni kolagen (tj. kolagen od sinteze organizma) igra veoma važnu ulogu u zdravlju. Degradacija i iscrpljivanje prirodnog kolagena u telu se povezuje sa gomilom zdravstvenih problema. Isto tako egzogeni (poreklom izvan tela) kolagen se sve češće koristi, kao i za medicinske i kozmetičke upotrebe tako i za lečenje i opravljanje tkiva u telu.

Kolagen  se  u  organizmu  neprekidno  obnavlja, odumire  i  istovremeno  se  proizvodi  iz  ćelija  koje  ga  hrane. Međutim, vremenom  se  ta  razmena  usporava,  nastaje  deficit  kolagena  i  kao  rezultat  se pojavljuju  bore, oboljenja i  vidljivi  proces  starenja.

Kolagen je ključan za kožu: čini je glatkom i zategnutom

Vaše telo proizvodi kolagen svakoga dana (čak i sada). Ali posle 25. godine života, produkcija kolagena se usporava, što dovodi do pojave znakova starenja kao što su bore, opuštena koža i bolni zglobovi.

Nažalost, s godinama vlakna kolagena gube na elastičnosti zbog čega se koža opušta i na njenoj površini se pojavljuju plitke i duboke bore. Kada smo mladi, kolagen čini oko 75 % dermisa. Međutim, proizvodnja kolagena počinje da se smanjuje u dvadesetim godinama starosti i do osamdesete, opadne do 70%! Tokom godina, hijaluronska kiselina, kolagen i elastin prolaze kroz promene, što dovodi do finih linija na koži, bora, grube kože, staračkih pega, opuštene i olabavljene kože. Taj proces je zapravo starenje kože.

Kako deluje hidrolizovani kolagen?

Fibroblasti su specijalizovane ćelije u vašem telu koje proizvode kolagen. Da bi mogli da proizvode kolagen, potrebne su im gradivne materije – amino kiseline. Hidrolizovani kolagen, odnosno peptidi kolagena daju vašim fibroblastima neophodne aminokiseline, tako da mogu da proizvode više kolagena. Hidrolizovani kolagen je već razložen, (male molekularne težine), pa je lakše vašem telu da ga apsorbuje i iskoristi. Istraživanja su potvrdila da se po unosu hidrolizovanog kolagena, povećava njegova količina u krvi.  Fibroblasti snabdeveni aminokiselimama vode većoj proizvodnji kolagena, što pozitivno utiče na vašu vitalnost i zdravlje.

VEŽBE ZA LICE - prevencija starenja i opuštanja kože

VEZBE ZA LICE

VIDI OVDE

LPG LIFTING - mehanički aktivator kolagena

LPG LIFTING LICA

VIDI OVDE

POSTANI PROFESIONALNI ESTETIČAR - KOZMETIČAR ILI WELLNESS I SPA TERAPEUT

plazma lifting lica

VIDI OVDE