+381607237853 akademija.purity@gmail.com

ŠMINKA ZA SVAKU BOJU OČIJU - pravila i kršenje pravila

Šminka za svaku boju očiju

Šminka za svaku boju očiju: Mnogi makeup umetnici bi rekli „nema pravila u makeup-u“. Ukoliko se slažete sa ovom izjavom verovatno ste jedan od makeup junkie-a koji konstantno experimentišu sa šminkom. Ukoliko vam ovo zvuči netačno, verovatno ste školski primer šminkera koji strogo prati pravila škole šminkanja i u paletama vam od niza nijansi, uvek nedostaju jedno te iste nijanse. Naravno smokey eye u zemljanim bojama je idealan za svaku priliku i svima lepo stoji ali ako ste raspoloženi da probate da potrošite i ostale senke iz palete imamo savet za vas.

Trik kojim se često služe scenski šminkeri korišćen je za manipulaciju bojama kako bi se istakla boju očiju. Izveden je iz Geteove teorije točka boja, koristeći se takozvanim uzastopnim i simultanim kontrastma. Geteova teorija iz 1810 godine, tvrdi da će posmatračevo oko kada vidi istaknutu boju, odmah pokušati da uvidi ostatak boja u točku, kako bi ga upotpunilo. Ovo znači da će kada ugledamo žutu boju, naše oko „potražiti“ crvenu i plavu (preostale osnovne), kako bi imalo kompletan spektar osnovnih boja iz točka. Stoga će se, ukoliko gledajući u točak posmatrač obrati pažnju na jednu boju, njena komplementarna (ona boja naspramna na točku) nametati u vidokruku.

Zašto je ovo bitno? Bitno je znati da ćemo komplementarnim, tojest kontrastnim bojama senke za oči, omogućiti oku da upotpuni kontrast i istaći prirodnu boju očiju. Tako recimo crvena senka ističe zelene oči a narandžasta plave. Ova pojava zove korišćenje uzastopnog kontrasta.

Sa druge strane nije retkost da klijent ima boju koju možemo definisati kao „nešto izmedju“. Takve oči mogu biti žuto-zelene ili plavo-zelene. Kod ovakvih očiju koristićemo prednosti simultanog kontrasta. Prema Geteovoj teoriji, boje koje su susedi u točku boja ponašaće se kao kontrastne ukoliko se nadju pored boje koja je komplementarna jednoj od njih. Pa će sivo-zelene oči izgledati zelenije ukoliko se uokvire zagasito crvenom bojom. Ljubičastom bojom daćemo prodorniji izgled žuto-zelenim očima.

Pored toga treba imati na umu da će mešanje komplemetarnih boja davati braon i sive nijanse, koje tako mogu biti korišćene kao tranzitne senke. Ukoliko se do sada niste usudili da se koristite ovim bojama iz svojih paleta, pozivamo vas da se uz ove male savete oprobate i svojim očima date prodorniji izgled. Naravno morate se voditi osnovnim tehnikama šminkanja, kako bi šminka i dalje imala besprekoran izgled.

 

POGLEDAJTE VIŠE O MILICI GARIĆ U TELEGRAFU

milica garić

OVDE

POGLEDAJTE VIŠE O MJUZIKLU LJUBAV I MODA

ljubav i moda

OVDE

POGLEDAJTE VIŠE O EMISIJI SUPER LJUDI

thumb

OVDE