Select Page

Šminka leti i šminka zimi

Šminka leti i šminka zimi

ŠMINKA LETI

    Kada govorimo o šminkanju tokom leta postoji nekolko stvari koje bi treblo da znamo.

  1. Izbacivanje tečnog pudera iz upotrebe ili izabrti one koji u sebi ne sadrže ulja. Na taj način će se izbeći masni izgled kože lica. Ovakav puder se inače preporučuje osobama koje imaju neujednačen ten, a idealan je za leto kada se koža dodatno masti usled velikih vrućina. Što se tiče tena još jedan od izbora može biti  krema za lice u boji. Ovaj izbor je idealan za osobe koji ne vole ili izbegavaju da koriste pudere. Danas postoji mnoštvo BB CC krema za lice koje u sebi sadrže mikro kapsule sa pigmentima koje koži lica daju ujednačenu boju, a ujedno i hidriraju kožu.Još jedna od opcija moze biti mineralni puder u prahu, umesto tečnog pudera, može da posluži kao idealno rešenje ukoliko se izbegava šminkanje leti. Nanositi  ga u malim količinama, širokom četkom,a još jedan savet je da se izabere jedna do dve nijanse tamniji puder kako bi se slagao sa letnjim tenom. Takođe treba obratiti pažnju  da se nikako ne koriste puderi koji navodno matiraju kožu lica. Dobiće se jo-jo efekat, zato što ovakvi puderi u sebi sadrže mnogo alkohola koji dodatno isušuju kožu, a samim tim izazivaju dodatno lučenje masnoće i prirodnih zaštitnih ulja kojima koža pokušava da zadrži hidriranost.
  2. Zameniti rumenilo bronzerom
  3. Korektor u ulozi pudera,nanositi ga u malim količinama gde imamo blage nepravilnosti.
  4. Vodootporni ajlajneri

5.Jarke nijanse karmina baš onda kada našem izgledu bude potrebno neko osveženje, a želimo da izbegnemo tonu šminke na svom licu. Karmini u jarkim nijansama će dati dozu boje i osvežiti naš ten istog trenutka.

  1. Zameniti maskaru pojedinačnim trepavicama i tako neće biti brige da li nam se maskara zamazala od znoja.

Vodootporne maskare nisu preporučljive  jer se teže razlažu pod sredstvima za skidanje šminke, agresivnije su i mogu se počupati svoje prirodne trepavice prilikom skidanja.

 

ŠMINKANJE ZIMI

Sa obzirom na to da je koža lica zimi isušenija nego tokom drugih godišnjih doba i da su usne sklonije pucanju i ljušćenju, sa prvim hladnoćama menjaju se i mejk-ap pravila.

Osnovno pravilo zimskog mejk-apa je dobra podloga, dok treba izbegavati rumenila i senke. Maskara i ruževi ili sjajevi za usne treba da budu u neutralnim nijansama.

Kao prvo, zimi kao podlogu treba koristiti masnu kremu koja se na lice nanosi tapkanjem, nakon čega je potrebno mirovati neko vreme kako bi se ona dobro otopila i upila. Najbolje je birati kremaste pudere i kombinovati ih s tečnim korektorima ili hajlajterima, a od šimera da se biraju samo oni iz hladnijih paleta.

Sa puderom u prahu se ne može  pogrešiti a ako se izaberu oni prozirni koji se u asortimanima poznatih kuća uglavnom nude u samo jednoj neutralnoj nijansi koja je pogodna za sve tipove i boje kože.

Rumenilo zimi treba svesti na minimum, a jednako su dobra ona kompaktna vrlo laganih tekstura koja se nanose slojevito ili kremasta. Nakon dugih polemika o tome da li je bolje nanositi ih prstima ili četkicom, većina vizažista prednost je ipak dala aplikatorima.

Što se šminkanja očiju tiče, možete da ih naglasite maskarama, a senke treba svesti na minimum. Kao sve jači trend među maskarama primetan je povratak neutralnih nijansi kao što su siva i smeđa, dok su senke na očima gotovo nevidljive, a jedini im je zadatak da na očima stvore optički efekat volumena.

Kod isticanja usana takođe sledite pravilo manje je više, odnosno birajte neutralnije nijanse.

Kad nanosite kremu na lice na usne, istovremeno obavezno nanesite balzam (može čak i oko usana), koji je nezaobilazna baza za sjajeve ili eventualno ruževe u neutralnoj boji koji moraju da budu što sličniji prirodnoj boji usana.

 

 

 

POSTANI ESTETIČAR-KOZMETIČAR

UPIŠI KURS ESTETSKE MEDICINE