Select Page

ŠMINKA I PLESNI STILOVI - coaching projekat studenata prve godine

Šminka i plesni stilovi

Studenti prve godine imali su zadatak na predmetu Coaching da sami osmisle i ostvare svoj projekat. Radili su photo shooting i pokazali kako su povezani šminka i plesni stilovi. Šminka kao boja kojom se crta po licu i telu koristila se još u praistoriji. Pored korišćenja u lovu kako bi se kamufllirali koristili su i za svrhe slične današnjim. U toku obreda, plesa i običaja šminka se koristila kako bi se približili duhovnom svetu i uklopili u situaciju u kojoj se nalaze. Na taj način izdvajali su se iz svakodnevnih rutina i poslova a obeležavali neki značajan događaj. Šminka i plesni stilovi su posebno izraženi u afričkim plemenima. Svaki njihov obred i ples zahteva drugačiju šminku i korišćenje različitih boja. Često oponašaju životinje u svom plesu. Sa krznom, perjem, kožom i drugom odećom šminka je obavezna kako bi povezali čitav obred. Moderno vreme takođe zahteva povezivanje šminku i ples kako bi doživljaj bio potpun.

Šminka i plesni stilovi – kako su povezani?

Zamislite ulogu kraljice Kleopatre u pozorištu. Zamislite da je obučena u svoju odoru, sa perikom ali bez šminke. Njena prepoznatljiva šminka daje potpuno drugačiji efekat i gledaoci imaju osećaj da je pred njima prava Kleopatra. Šminka i plesni stilovi isto tako ne idu nikada razdvojeno. Sa razvijanjem interneta, televizije i medija proširili  su se i plesni stilovi van zemalja iz kojih potiču. Tako da u svakoj zemlji možete gledati  klasičan balet, moderan balet, orijentalni ples, južno američke plesove i mnoge druge. Sa svakim stilom plesa dolazi i drugačija šminka. Shodno zemljama iz kojih potiču šminka je različita. Kada je u pitanju orijentalni ples šminka je egzotična – jarke boje, zlatne boje, obavezan crni eyeliner i duge trepavice. Klasičan balet nosi sa sobom nežnost i eleganciju. U klasičnom baletu najčešće se koriste nežno roze boje, puder roze, boja kajsije i svetao prozračan ten. Na slikama možete videti i moderan balet koji najčešće preovladava crno-belom paletom boja. Crveni karmin se idealno uklapa u garderobu i stil plesa. Moderan hip-hop ples dozvoljava različite stilove i tehnike šminkanja. Najčešci je smokey eyes.

Kako je protekao photo shooting možete videti na slikama. Pored uspešno obavljenog projekta studenti su se i dobro zabavili. Ovo iskustvo im obezbeđuje znanje o konceptu, ideji i organizaciji. Šta znači dobro organizovan fotograf, model i šminker i kako se ostvaruje ideja.

POGLEDAJTE I DRUGE PROJEKTE NA KOJIMA UČESTVUJU STUDENTI

11311839_10206181604196951_1283501183_n-225x300

PROČITAJTE VIŠE O SMOKEY EYES TEHNICI ŠMINKANJA

imagesooooo