Select Page

ŠIŠANJE NA JEDNAKU DUŽINU - sa nastave na predmetu Stilizovanje kose

Šišanje na jednaku dužinu

Tema na predavanju na predmetu Stilizovanje frizura bila je šišanje na jednaku dužinu. Studenti prve godine smera Makeup artist učili su osnove šišanja. Nakon teorijskog dela o tehnici šišanja studenti su radili praktično. Najosnovnija tehnika šišanja je šišanje na jednaku dužinu. Krajnji rezultat takvog šišanja je ravna kosa sa jednakom dužinom. Takva frizura nema kraće krajeve – stepenove. Ovakvo šišanje je idealno za osobe sa tankom dlakom i retkom kosom jer se sva njena dužina i punoća zadržava. Kod kraćih formi još se naziva i “paž” frizura. Ovakvo šišanje je poznato kao i “šišanje na ravno”.

Ako i vi želite da naučite kako se radi šišanje na jednaku dužinu pogledajte OVDE

Šišanje na ravno

Šišanje na ravno bih preporučila isključivo devojkama sa tankom kosom kojima treba gustina pri krajevima kako bi se kosa sama prirodno oblikovala i manje pucala. Ono što prethodi ravno šišanoj kosi je svakako izjednačavanje dužine. Izjednačavanje stepenova je valjda najgori period moje kose ikada. Bespomučno šišanje, izjednačavanje, ispucali neuredni stepeni, pa “osvežavanje” istih kad se kosa vraćala u prvobitno iseckano stanje… Ne znam da li sam u tom periodu više mrzela frizerku ili sebe što ne mogu da se odlučim šta da radim s frizurom. Zanesena lenjir fazonom, odučila sam da mi kosa bude potpuno ravno šišana. Kada sam posle mnogo godina zapravo uspela da je izjednačim, shvatila sam da mi ta frizura uopšte ne stoji, da moja duga gusta kosa pada poput ušiju kod psa. Monotono, bez smisla i oblika, prosto kosa-ništa. Pre nego što sebe provedete kroz avanturu s frizerima i izjednačavanjem stepenova razmislite  da li vam se sviđa frizura sama ili kako bi vama frizura stajala.

Šišanje na stepene

Stepeni mogu da budu različiti – od blagog polu kruga samo prema licu, do potpuno istanjene iseckane kose.
Ako ste doživeli da vam kosa odmah nakon šišanja izgleda iskrzano i istanjeno je upravo zato što je tehnika šišanja loša – ili frizer koristi makaze za istanjivanje ili se previše zanesu sa takozvanom “ubodnom tehnikom” koja služi za stanjivanje krajeva, da citiram frizere “da lepše pada”. Ja sam šišana stepenasto, imam mali polu-krug i samo jedan tanak stepen na površini da ne bi mnogo iskakao od ostatka kose. Tako lakše održavam zdravu kosu jer ispucalih krajeva nema samo na dužini već i na površinskom sloju kose koji je naizloženiji spoljašnjim uticajima. Ovu frizuru preporučujem svima koji žele da puštaju kosu jer je lakše kosu održati zdravom kada imate mogućnost da ošišate krajeve gde je potrebno bez skraćivanja dužine.