Select Page

SFX ŠMINKA ZA POČETNIKE - šta vam je potrebno?

SFx šminka za početnike: šta vam je potrebno?

Poenta ovog teksta je da uputi svoje čitaoce uputi u osnovne materijale za izvođenje ovakvih efekata ali i da upozori na opasnosti improvizacija sa različitim alternativnim sirovinama.Često će amateri, ali i šminkeri bez obuke za scensku masku, posegnuti za najrazličitijim materijalima od hrane i celulozne vate do lepkova za drvo i papir kako bi postigli realistične efekte i snimili tutorijal za svoju publiku.

1. Kolor paleta: Po mnogim profesionalcima iz branše maske za specijalne efekte neizostavan deo pribora za ovu vrstu šminke je Supracolor paleta B. Osim osnovnih, crne i bele, sa kojima možete postići bilo koju boju i ton, ova paleta nudi i izbor najčešće korišćenih boja u specijalnim efektima. Za razliku od često košićenih alternativa, ove boje su postojane, dermatološki testirane i lako ih je ukloniti sa bilo kojeg tipa kože.

2. Trodimenzionalni efekti: Kryolan-ovo Gumi mleko ima sastav prilagođen korišćenju na koži. Na tržištu se može pronaći tečni lateks i u drugim oblicima ali je njegov sastav, zbog velike količine amonijaka koji sprečava njegovo kvarenje, nepogodan za korišćenje na koži. Takođe različite vrste lepkova za drvo i papir nisu prošli dermatološke probe, a većina njih zapravo i po proizvođačkoj deklaraciji jeste opisana kao štetna za kožu. Ovakvi proizvodi čak i posle jednog košišćenja mogu izazvati preosetljivosti koje će uzrokovati trajnu eroziju kože. Prave alternative Gumi mleku, koje ipak može izazvati iritaciju kod ljudi preosetljivih na lateks, jesu Artex dvokomponentni silikon i najbezbedniji Special plastic.

3. Veštačka krv je nezamenljiva u postizanju realističnih efekata, koje često možemo upropastiti, pa recimo, kečapom. Ne samo da daje mnogo bolji utisak i izgled od većine svojih „napravi sam“ alternativa, već je ona napravljena i da imitira i izgled koagulacije prave krvi. Takođe se može pronaći i u obliku zgrušane, usirene, venske i arterijske krvi, kao i za spoljnu i unutrašnju upotrebu, pa i u obliku krvi za oči. Takođe ove vrste krvi su konzervirane neškodljivim sredstvima, za razliku od svojih alternativa. Takođe, spravljane krvi često mogu ostavljati teško ili u potpunosti neuklonive fleke na koži, zubima ili odeći.

Osim odgovarajućih materijala za realistične efekte potrebna vam je i edukacija koja obuhvata poznavanje materijala i osnova anatomije i patologije.

POSTANI MAKEUP ARTIST

POGLEDAJTE RAD STUDENATA, SMER: MAKEUP ARTIST

supermodel Bojana Krsmanović