Select Page

Sa predmeta CRTANJE I SLIKANJE na smeru MAKEUP ARTIST

Crtanje i slikanje

Na današnjem predavanju na predmetu crtanje i slikanje sa istorijom umetnosti, naši studenti su učili kako da crtaju delove lica.

Naši budući makeup artist-i su već na prethodnim predavanjima naučili kako da crtaju portrete.

Tema predavanja bila je – OKO, kakvi sve oblici oka postoje, kako ga nacrtati, kako odrediti proporcije u odnosu na lice.

Crtali smo ga iz različitih uglova sa skraćenjem, trepavicama, senkama. Zatim smo bojili oko tako da bude nalik našminkanom i popunjavali “face charts” – lice na papiru koje se “šminka” bojama.

Više o studijskom programu MAKEUP ARTIST pogledajte OVDE

 

 

 

Kakav papir za crtanje ćete koristiti zavisi prvenstveno od toga kojom tehnikom imate nameru da radite.

Mada za crtanje može da se upotrebi skoro svaki papir, ipak treba da znate neke osnovne karakteristike koje krase papir za crtanje jer različiti medijumi kao obična grafitna olovka, drvene bojice, akvarel, tuš i tako dalje traže različite vrste papira kako bi postigli maksimalni efekat.

Kvalitetan papir mora na sebi da nosi oznake koje ukazuju na sve njegove kvalitete, a vrlo često ukoliko je u vidu blok-papira ima i oznaku koja ukazuje za koje sve tehnike je pogodan dati papir.

Težina odnosno debljina papira. Debljina papira se meri u gramima na kvadratni metar i uglavnom za crtanje se proizvodi u rasponu od 80g/m2 pa sve do preko 300g/m2 koji se koristi za takozvane vodene tehnike kao što je akvarel.

Rapavost površine. Rapavost ili zubi papira su jedna od najvažnijih karakteristika jer upravo od tih “zuba” zavisi kako će i koliko grafit ili drugi medijum prijanjati za papir. Rapavi papir ima oznaku “cold press” (hladno presovani) i može se grubo podeliti u tri stepena rapavosti-blago rapav, srednje rapav i papir sa izrazito rapavom površinom koji se koristi za crtanje sa mekim medijumima kao što su ugljen, kreda ili pastel.

Gladak papir sa vrlo malo ili skoro bez teksture se dobija “peglanjem” papira pod pritiskom i taj papir se koristi za tehnike kao litografija i pogotovo tuš jer takav papir teško upija tečnost i ne pretvara linije u fleke kako što to radi hladno presovani papir.

Trajnost. Oznake na papiru kao “Acid free” (neutralne kiselosti), “Age resistant” (otporan na vreme, odnosno starenje) ili “Archival quality” (kvalitet pogodan za arhiviranje) ukazuju na to da se radi o papiru visokog kvaliteta koji vam se neće raspasti i neće požuteti tokom vremena. Jedna vrlo važna osobina.

Boja papira. Papir za crtanje se izrađuje u jednom velikom spektru boja. Za crtanje grafitnom olovkom uglavnom se koristi takozvani prirodno beli  koji za razliku od izbeljenog odnosno čisto belog papira, kakav je recimo kopir papir, ima vrlo blagu sivu ili žutu nijansu u zavisnosti od toga od kakve sirovine je napravljen.

Još jedna karakteristika koja u zadnje vreme postaje sve više aktuelna je takozvani bio-ekološki faktor, a to je odnos prema sirovini od koje se dobija papir za crtanje pa tako sada može sve češće da se nađe kvalitetan papir dobijen recikliranjem, a mnogi proizvođači imaju svoje vlastite šume koje nakon procesa eksploatacije opet obnavljaju i to je naznačeno na njihovim proizvodima.