Select Page

Sa nastave na predmetu manikir i pedikir, II godina, smer: estetičar kozmetičar i makeupo artist

Manikir i pedikir

Na ovom predavanju na predmetu MANIKIR I PEDIKIR naši studenti su učili kako da rade klasičan manikir sa lakiranjem.

Prvo su potopili ruke kako bi omekšali zanoktice i kožu šake, zatim pogurali zanoktice i isekli ih,

Nakon toga, veoma je važno pravilno oblikovati nokte i turpijati ih u pravom smeru.

Studenti su polirali nokte sve do visokog sjaja a manikir završili sa urednim lakiranjem.

Ako i vi želite naučiti MANIKRI I PEDIKIR pogledajte više o smeru ESTETIČAR KOZMETIČAR OVDE i o smeru MAKEUP ARTIST OVDE

 

Pravila za negu noktiju

Ukras lepih ruku i stopala su negovani nokti. A da bi oni izgledali lepo, potrebno je da znate nekoliko osnovnih stvari. Predstavljamo vam savete američkih dermatologa, koji će pomoći da izgledate lepo, ali i da vaša stopala budu i zimi zdrava.

Hidratacija
Nokte treba da mažete kremom svaki dan jer moraju da budu hidrirani. Naime, najveći problemi sa noktima i nastaju zbog nedovoljne hidratacije. Suvi nokti se lome, ljušte i postaju krhki. Ako su uz sve to i dehidrirani, zanoktice na njima ne izgledaju samo loše već su i bolne. Nokte ćete najbolje zaštititi ako budete koristili guste kreme, čak i one masne dolaze u obzir.

Poliranje
Jednom nedeljno polirajte nokte da biste poboljšali cirkulaciju. Polirajte nokte na jednoj ruci bar dva minuta, ali pazite da vam pritisak nije prejak, da ne biste oštetili nokte. Posle poliranja nanesite ulje na nokte da bi bili zdraviji i jači. Takođe, ne dozvolite nikome da koristi vašu turpiju, pa čak ni rođenoj sestri. Turpija, bilo da je od papira ili metala, pravo je stecište bakterija, poručuje Mičel P. Goldman, dermatolog sa Univerziteta San Dijego u Kaliforniji.

Obuća
Ako stalno nosite obuću koja je tesna i ima špic, imajte na umu da ćete uskoro dobiti čukljeve, a da ni urastanje noktiju nije isključeno. Iako je ovo samo po sebi opasno, zbog oticanja, infekcije mnogo je opasnije ako su vam nokti dugački.
– Kada su nokti predugački i udaraju o vrh cipele, mogu da puknu ili da dobiju crnoplavu boju. Još gora situacija je da se podignu, jer je to siguran znak da ste dobili gljivičnu infekciju – objašnjava doktor Mičel P. Goldman, dermatolog.

Rast noktiju
Rast noktiju je individualan, i to ne može da se promeni. Nokti u proseku rastu tri milimetra tokom meseca. Na njihov rast mogu da utiču hormoni (zbog toga trudnicama nokti rastu k’o iz vode) i temperatura (nokti brže rastu leti nego zimi). Na spor rast noktiju takođe mogu da utiču nekvalitetna ishrana, infekcije, ali i godine.

Nokti i zdravlje
Postoji mit da bele mrlje na noktu ukazuju na nedostatak vitamina u organizmu. Veća verovatnoća je da su te mrlje posledica manjih povreda koje nestaju kako nokat raste. Međutim, tamne mrlje su problem. Ako ste nedavno povredili ruku, tamna mrlja nije razlog za brigu. Ali ako niste, a primetite crnu, crvenu ili braon boju na noktima, to može da bude znak raka kože. Odmah idite kod lekara.
Takođe, suvi i lomljivi nokti ukazuju na manjak vitamina A i kalcijuma, a nokti savijeni prema dole su znak manjka proteina, folne kiseline i vitamina C. Vertikalne linije na noktima ukazuju na slabo varenje i manjak vitamina B12 i gvožđa. Anemija i slaba cirkulacija mogu da se manifestuju kroz blede nokte.

Gljivice
Ove infekcije mogu da zahvate nokte a da vi čak to i ne primetite. Da biste bili bezbedni, bar jednom mesečno detaljno pregledajte nokte na rukama i nogama. Prvi znaci žutila su upozorenje. Gljivice su veoma opasne i sa nokta mogu da pređu na kožu i tako vas ugroze još više. Infekcije su ružne i bolne.
Evo šta treba da znate o njima:
– upozoravajući znaci – nokat se stanjuje, postaje žut i ima nešto nalik zarezima ili se izdiže kao da će da otpadne;
– lečenje – pošto se žarište infekcije nalazi u samom korenu nokta ili ispod površine nokta, da bi se nokat izlečio potrebno je nekoliko meseci; zato ako primetite bilo kakve promene obavezno posetite dermatologa;
– prevencija – temeljno perite i sušite stopala. Ukoliko vam se stopala mnogo znoje, često menjajte čarape.

Lakiranje
Nemojte da skidate pa da ponovno nanosite lak za nokte više od jednom ili dva puta nedeljno. Ovo će isušiti vaše nokte. Bilo bi dobro da za uklanjanje laka za nokte koristite sredstvo koje ujedno i vlaži nokte.