+381607237853 akademija.purity@gmail.com

RAZLIKA IZMEĐU IPL APARATA I LASERA ZA EPILACIJU

Razlika između IPL aparata i lasera za epilaciju

Laseri i IPL aparati za epilaciju funkcionišu na istom principu i imaju slične bazne delove međutim, između lasera za epilaciju i IPL aparata postoje razlike. Obe tehnologije kao cilj imaju tretiranje pigmenta u korenu dlake, medjutim IPL aparati nisu isto što i laseri.

Za razliku od pravih lasera za epilaciju koji emituju isključivo kontrolisanu svetlost određene talasne dužine, IPL aparati emituju širok spektar svetlosti, kao sijalica, svih talasnih dužina i pravaca, a uglavnom od 500 do 1000nm. Takav način rada ne dozvoljava precizno tretiranje folikula dlake i dubine na kojoj se on nalazi jer većinu energije apsorbuju vaskularne lezije u strukturi kože. To znači, da određene slojeve kože tretirate IPL aparatom iako to ne želite.

Kod IPL aparata svaki ispaljeni zrak ima različite talasne dužine i smerove dok je kod lasera za epilaciju svaki ispaljeni zrak paralelan i jednak u talasnoj dužini. Različite talasne dužine koje su potrebne prilikom uklanjanja dlaka na IPL aparatima se postižu dodavanjem filtera za svetlost.

IPL aparati emituju širi zrak svetlosti u odnosu na bilo koji medicinski laser, što tretmane čini bržim jer se jednim ispaljivanjem zraka tretira veća površina kože. Ta činjenica takođe govori o kvalitetu tretmana IPL aparatima.

IPL aparat može da kupi svako, a prave medicinske lasere mogu da poseduju i upotrebljavaju isključivo lekarske ordinacije. Takođe, IPL aparate mogu da upotrebljavaju svi, a medicinske lasere isključivo osobe sertifikovane za rad na njima. To nije tako samo u Srbiji već svuda u svetu.

Tretmani IPL aparatima jesu manje bolni ali i mnogo manje uspešni u odnosu na tretmane sa laserima za epilaciju, zato što laseri generišu više snage, a samim tim i više toplote prilikom ispaljivanja zraka. To je i razlog zbog čega većina lasera ima posebno predviđene sisteme za hlađenje kože kojima se štiti okolno tkivo.

IPL aparati su višestruko jeftiniji od pravih medicinskih lasera. Razlika u ceni je obično do 10 puta. Razlika u efektima tretmana je srazmerna razlici nabavne cene uređaja.

Za razliku od IPL aparata koji rasipaju uvek istu količinu energije i svetlosti, medicinski laseri se mogu podesiti precizno za različite tipove kože i boje dlake. Laseri za epilaciju bezbedno tretiraju i tamne tipove kože (Fitzpatrick IV-VI) dok kod tretmana na IPL aparatima može doći do opekotina.

 

SEMINAR ULTRAZVUČNA ŠPATULA 19.11. od 13-17h na Akademiji Purity

ultrazvučna špatula

VIDI OVDE

10 KORAKA DO GLATKE KOŽE

10 koraka do glatke kože

VIDI OVDE