+381607237853 akademija.purity@gmail.com

RAZLIKA IZMEĐU DEZODORANASA I ANTIPERSPIRANATA

Razlika između dezodoranasa i antiperspiranata

Prilikom kupovine dezodoransa nailazimo na ogroman broj raznoraznih brendova, na različite oblike dezodoranasa od roll on dezodoransa, preko stikova do sprejeva. Isprva nam se svi čine isti, a opet, sa nekima ste ranije bili zadovoljni, a sa nekima ne. Ima žena koje imaju veoma osetljivu kožu ispod pazuha nakon brijanja, pa im sam izbor dezodoransa uopšte nije jednostavan. Neke žene su svakodnevno mnogo aktivnije od drugih, pa im dobar dezodorans pruža sigurnost tokom celog dana. Ako ste se ikada zapitali: “Koja je razlika između dezodoranasa i antiperspiranata?” ili “Koja je razlika između stika i spreja?” osim u samom izgledu, evo objašnjenja.

Kada se znojite, bakterije se razvijaju i razmnožavaju na toplim delovima tela (najviše pod pazuhom) i hrane masnim kiselinama iz znoja. Rezultat je neprijatan miris pod pazuhom i oko genitalija, dok ostali delovi tela imaju samo neprijatnu vlažnost i znoj bez mirisa. Dezodoransi rade tako što ubijaju bakterije na koži i suprostavljaju se neprijatnom mirisu koji uzrokuju bakterije.

Dezodoransi sadrže aktivne sastojke, a najčešće je korišćen triklosan. On sprečava razvoj neprijatnog znoja. Triklosan se koristi u sapunima, dezodoransima, pastama za zube, losionima za posle brijanja i ostalim proizvodima gde je potrebno suzbijati bakterije. Dezodoranse možete koristiti na svim delovima tela, ne samo na pazuhu. Dezodoranse možemo naći u raznim oblicima – kao gel, kremu, sprej, puder, pa tako imamo i dezodorantske kreme i pudere za suzbijanje neprijatnih mirisa nogu.

Antiperspirante često ljudi poistovećuju sa dezodoransima, ali oni funkcionišu potpuno drugačije. Dok se dezodoransi suprostavljaju neprijatnim mirisima znoja, antiperspiranti sprečavaju samo znojenje. Glavni sastojak antiperspiranata su aluminijumske soli koje pomažu u privremenom eliminisanju znojenja na tretiranom delu kože.
Kao i dezodoranse, antiperspirante nalazimo u raznim oblicima. Za razliku od dezodoransa, antiperspirante treba koristiti samo na pazuhu.

Dezodoransi se koriste više od 5000 godina. U starom Egiptu su koristili parfemska ulja da zamaskiraju neprijatne mirise tela. Antiperspiranti su aktuelni poslednjih 100 godina. Prvi komercijalni dezodorans pod nazivom Mum je patentiran 1888. godine sa aluminijum hloridom. Tačnije, ovo je prvi antiperspirant. Mum je i dan danas aktuelan i može se kupiti.

Efektnost spreja nije podjednaka kao kod roll on dezodoransa ili stika, zato što se preparat u spreju razleti po vazduhu pre nego što stigne do kože. Tako se sa preparatima u spreju teže manipuliše, lošije kontroliše naneta količina i ravnomernost rasporeda antiprespiranta na ceo pazuh, kao što se to možete uraditi sa stikom ili roll on dezodoransom.

U zavisnosti od toga kakva ste osoba, izabraćete ili dezodorans ili antiperspirant. Za sve ljude koji ne vole osećaj vlažne kože pod pazuhom preporučljivo je da koriste antiperspirant koji sprečava znojenje. Za sve one koji se ne osećaju bezbedno kada koriste antiperspirant i ne žele da razmišljaju o tome kako su im pore zatvorene, trebalo bi da kupuju dezodoranse. Ako ne podnosite bele fleke na crnoj odeći, onda treba da koristite dezodoranse. Antiperspiranti češće ostavljaju bele fleke.

Danas postoje i proizvodi koji su istovremeno i dezodoransi i antiperspiranti. Sadrže sastojke koji sprečavaju znojenje, sastojake koji ubijaju bakterije, a istovremeno ne ostavljaju tragove na odeći. Čak sadrže i parfeme koji neutrališu neprijatne mirise. Antiperspiranti na kojima piše „sport“ ili „24 sata zaštita“, razlikuju se od onih običnih po većoj količini aktivnih sastojaka koji kontrolišu znojenje.

Osobama koje imaju osetljivu kožu pazuha, često ovako jaki antiperspiranti iritiraju kožu pod pazuhom, što ume biti veoma neprijatno. Preporučuje se da žene sa kožom sklonom iritacijama kupuju dezodoranse. Ukoliko baš želite antiperspirant, onda se opredelite za neki bez alkohola, koji nije namenjen dvadesetčetvoročasovnoj zaštiti. Koristite one slabije i nanosite ga više puta dnevno.

 

 

KURS ZA KOZMETIČARA I NIVO

čišćenje kože i priprema

VIDI OVDE

SEMINAR PLAZMA PEN održaće se na Akademiji Purity 14.11. s početkom u 13h - PRIJAVE SU U TOKU

plazma pen

VIDI OVDE