+381607237853 akademija.purity@gmail.com

RAZLIČITE VRSTE KERATOZA - koje su karakteristike i kako se uklanjaju?

Različite vrste keratoza

Postoje različite vrste keratoza koje mogu kontrolisati i uklanjati.

Različite vrste keratoza – Seboroične keratoze

Seboroične keratoze su bradavičaste promene kože koje se najčešće pojavljuju na telu pacijenta, kod osoba ženskog pola a posebno u predelu oko dojki i na vratu. Kod osoba koje su se tokom života puno izlagale sunčevoj svetlosti javljaju se i na licu i na šakama i najčešće su zaravnjene, gotovo u nivou kože. Ponekad veoma liče na mladež.

Iako mogu dostići veličinu od nekoliko santimetara i imati sivo crnu prebojenost ovo su potpuno bezazlene promene. Za postavljanje prve dijagnoze potrebno je da pregled izvrši dermatolog. Ukoliko dermoskopski pregled pokaže da promene odgovaraju seboroičnoj keratozi, njeno uklanjanje je vrlo jednostavno i površno i vrši se isključivo iz estetskih razloga. Kod velikih keratotičnih promena u bazi keratoze može biti mladež ili neka druga lezija i tada je neophodno promenu poslati na patohistološku analizu.

Nakon uklanjanja seboroičnih keratoza radiotalasima ne ostaju ožiljci, eventualno može ostati beličasta prebojenost kože.

Različite vrste keratoza – Aktinične keratoze

Aktinične keratoze su promene na koži koje nastaju oštećenjem kože UV zračenjem, tj dugotrajnim sunčanjem i korišćenjem solarijuma. Tipično mesto pojavljivanja su lice, ušne školjke i poglavina. Karakteriše ih crvena istanjena koža sa tankom krastom koja ne zarasta. U osnovi radi se o prekancerozi, ćelije su atipične i vezane za površne strukture kože. Tokom godina, ukoliko se promena ne ukloni, moguć je nastanak planocelularnog karcinoma.

Uklanjanje bradavica

Uklanjanje bradavica je proces prilikom koga se sa površine kože odstanjuje bradavičasto tkivo. Bradavice najčešće nastaju pod uticajem virusa a redje genetskom predispozicijom. Intervenciju treba obaviti čim se primeti bradavica jer su bradavice najčešće infektivne i mogu se proširiti na druge delove tela kao i na bliske osobe.

POGLEDAJTE VIŠE O MENDELIČNOJ KISELINI

mandelična kiselina

OVDE

POSTANI ESTETIČAR KOZMETIČAR

zimska nega kože

KLIKNI OVDE